Orchestra Colegiului Eton concertează la Sibiu

Orchestra Colegiului Eton concertează la Sibiu

Eton College Symphony Orchestra va ajunge la Sibiu, la începutul lunii iulie, în cadrul unui turneu național organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR).

Vineri, 5 iulie, începând cu orele 19:00, la Sala Thalia, tinerii muzicieni britanici vor interpreta un program de excepție, din care nu vor lipsi lucrări inspirate din cultura română: Edward Elgar – „Cockaigne”, op. 40, Béla Bartók – „Dansuri populare românești”, Igor Stravinsky – „Dans infernal”, „Cântec de leagăn” și „Imnul final” din suita „Pasărea de foc”, Dmitri Șostakovici – Simfonia nr. 5 în re minor, op. 47.

Orchestra implicată în turneul din România în această vară este compusă din 70 de băieți cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. 85% dintre acești tineri sunt bursieri ai departamentului muzical la Colegiul Eton, iar majoritatea studiază două sau mai multe instrumente la școală. Orchestra repetă de două ori pe săptămână și oferă un concert de mari dimensiuni în magnifica sală de festivități a colegiului, la sfârșitul fiecărui trimestru școlar.

Sub bagheta dirijorului Tim Johnson, peste 70 de tineri instrumentiști (vioara 1, vioara 2, violă, violoncel, contrabas, harpă, flaut, oboi, clarinet, fagot, corn, trompetă, trombon, trombon bas, tubă, percuție, pian), alături de soliștii Henry Hart și Tonwyn Li, vor interpreta lucrări din repertoriul compozitorilor de Antonio Vivaldi, Edward Elgar, Béla Bartók sau Dmitri Șostakovici.

Aceasta este a treia oară când Eton College Symphony Orchestra a pornit într-un turneu în afara Regatului Unit, după excursii de succes în Polonia, Republica Cehă și Spania. Turneul din România mai include concerte în București și Brașov.

Eton College este cea mai mare școală – internat pentru băieți din Marea Britanie, situată pe malurile râului Tamisa, aproape de Windsor. Cu o istorie care a început în anul 1440, a fost fondat de către Henric al VI-lea drept „Colegiul Kynge al Doamnei noastre din Eton besyde Windesore”. Regele a dorit să ofere educație gratuită pentru „70 de bursieri săraci” care apoi ar fi mers la King’s College Cambridge, fondat de Henric în anul următor. În timp ce multe dintre clădirile timpurii au supraviețuit până astăzi, școala s-a adaptat și a evoluat în centrul independent de excelență academică de astăzi. De-a lungul secolelor, a educat nu mai puțin de 19 prim-miniștri britanici, iar generații de oameni de stat, muzicieni, scriitori și membri distinși ai forțelor armate au trecut prin porțile sale. Au studiat aici personalități precum: William Ewart Gladstone, Robert Gascoyne-Cecil, Archibald Primrose, Arthur Balfour, Anthony Eden, Harold Macmillan, Alec Douglas-Home, David Cameron sau Boris Johnson.

În prezent, 1.300 de băieți cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani frecventează școala, mulți fiind sprijiniți financiar pentru a se asigura că niciun copil talentat nu este privat de educația remarcabilă pe care Eton o oferă. Departamentul de muzică de la Eton College este cel mai mare departament al școlii, cu o echipă de 6 maeștri cu normă întreagă, sub conducerea preotului și a directorului muzical Tim Johnson. 75 de profesori invitați, fiecare echilibrând cariera pedagogică cu cea din industria muzicală, susțin peste 1300 de lecții individuale de instrument pe săptămână în cadrul departamentului. Băieții obțin rezultate remarcabile în studiile muzicale academice, inclusiv burse la conservatoarele de muzică din Marea Britanie și din străinătate, precum Oxford sau Cambridge, și au o multitudine de opțiuni pentru a face muzică în afara cadrului instituțional.

Răspunde