La Zilele Hungarikum sunt așteptați participanți din România și alte patru țări

La Zilele Hungarikum sunt așteptați participanți din România și alte patru țări

Programul celei de-a 15-a ediții a Zilelor Hungarikum este specială din punctul de vedere al participării internaționale. În perioada 4-7 iulie, pe lângă participanții din țară vor fi prezenți la festivalul maghiar din Sibiu oaspeți din Ungaria, Serbia, Slovacia și Slovenia cu diferite programe culturale și culinare.

Ceremonia oficială de deschidere a festivalului maghiar va avea loc joi, 4 iulie, de la ora 19:00, în Biserica romano-catolică Sf. Treime din Sibiu, unde corul orașului Veszprém din Ungaria va asigura programul și concertul festiv. Grupul este unul dintre cele mai importante coruri mari din Ungaria, foarte popular atât în țară, cât și peste hotare. Au obținut rezultate profesionale semnificative la numeroase concursuri naționale și internaționale, iar concertele lor sunt foarte bine primite de publicul larg. Repertoriul include bijuterii a cappella ale literaturii muzicale, prelucrări din muzică religioasă și capodopere internaționale. Coordonatorul orchestrei este Ágnes Érdélyi.

Invitați speciali în program

Invitații speciali ai Zilelor Hungarikum din acest an sunt Cimpoierii din Transilvania, care vor distra publicul cu concerte de muzică și jocuri medievale vineri și sâmbătă. Formația va interpreta muzică medievală și muzică tradițională, combinând în mod dinamic cântece din diferite regiuni ale Europei și din diferite perioade istorice cu muzica internațională de astăzi. Repertoriul lor include, de asemenea cântece tradiționale vechi și bine cunoscute. Cimpoaiele medievale și instrumentele de epocă creează o atmosferă magică în rândul publicului. Membrii sunt Gabriel Hărăguș, Alin Bălescu, Ștefan Milutinovici, Peter Moynahan și Mircea Goian.

Sâmbătă, 6 iulie, se alătură membrii grupului Bokortanyák din Ungaria cu un spectacol de dansuri populare. Scopul asociației este de a păstra trecutul, de a promova tradițiile, cultura, obiceiurile și costumele populare, dar și mâncarea tradițională. Prin urmare, oaspeții vor găti și vom avea ocazia să ne facem o idee despre obiceiurile culinare din regiunea reprezentată.

Corul de bărbați Dobronak va veni la Sibiu din regiunea Moravia – Slovenia. Corul a fost înființat în anul 1999 și a concertat nu doar în Slovenia, ci și la evenimente din Ungaria, Slovacia, Serbia și Transilvania. Grupul a lansat un album, iar concertul lor va surprinde cu siguranță publicul din Sibiu. În prezent, în componența corului regăsim opt membri sub 25 de ani și opt peste 60 de ani.

La cea de-a 15-a ediție a Zilelor Hungarikum vor sosi oaspeți din mai multe regiuni ale Bazinului Carpatic. Corul folcloric Árvalányhaj din Slovacia va interpreta cântece populare. Repertoriul grupului, format din zece membri constă în principal din cântece populare vechi din regiunea lor, dar interpretează și melodii din alte zone folclorice. Au câștigat numeroase premii pentru activitatea în domeniul muzicii populare.

Ansamblul de Țitere din Sibiu este una dintre bijuteriile și mândria comunității maghiare locale din Sibiu. Fondatoarea și sufletul acestui grup este Júlia Bucz, artistă interpretă la țiteră, profesoară de muzică populară, director artistic. Micul grup, format în prezent din cinci membri, va prezenta un concert în aer liber pe scena de la Târgul de Țară duminică, 7 iulie.

După reprezentația tinerelor sibience, va urca pe scenă Orchestra Dió Héj Citera din Slovacia, pionieri ai țiterei polifonice. Grupul condus de Sándor Vígh a fost fondat în anul 1975 și promite un regal muzical deosebit, duminică, 7 iulie, pe scena din Muzeul în aer liber ASTRA.

Pe 7 iulie, o întâmpinăm pe scena Zilelor Hungarikum pe îndrăgita interpretă de muzică populară Éva Bíró. Va fi însoțită de Zoltán Fülöp și acompaniată de Lőrincz Szőcs, un muzician din Oradea și orchestra acestuia.

Ansamblul de dansuri populare Zöld Fenyő din județul Covasna va contribui, de asemenea, la cea de-a 15-a ediție a Zilelor Hungarikum cu dansuri din diferite regiuni, sâmbătă, pe scena în aer liber a Muzeului Astra. Spectacolul de dansuri populare, regizat de Hunor Kocsis și Lilla Tünde Kocsis, reflectă și prezintă cu fidelitate cultura și tradițiile populare din zonă. Urați-le bun venit pe scena Muzeul în aer liber!

Cei mici nu se vor plictisi la Zilele Hungarikum la Sibiu. Sâmbătă și duminică, la Muzeul ASTRA, îl așteaptă pe cei mici colțul copiilor BoGAs! Aici se vor realiza picturi pe față, sculpturi în lemn, împletituri de mărgele, dar se vor confecționa și bijuterii. Vor avea loc activități pentru mame și bebeluși, jocuri de îndemânare, multă distracție și râsete. Atmosfera bună și jucăușă este garantată!

Pe întreaga durată a festivalului, Asociația Kalibáskő din Miercurea Ciuc va organiza activități tradiționale pentru copii. Aceștia vor putea intra în iurta specific maghiară și  se vor putea delecta cu concursuri și demonstrații de mânuire a biciurilor și tras cu arcul.

Strada meșteșugarilor este o adevărată atracție la cel mai cunoscut eveniment maghiar din regiune. În acest an, vor participa peste 50 de expozanți maghiari, meșteșugari tradiționali locali, dar și din toată țara și din străinătate, inclusiv vor avea loc prezentări și demonstrații live la Muzeul în aer liber ASTRA. Târgul va fi deschis vineri între orele 12:00 și 20:00, sâmbătă între orele 8:00 și 20:00, și duminică între 8:00 și 18:00.


Zilele Hungarikum este un festival organizat de Asociaţia HÍD – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu și Muzeul ASTRA.

Finanțatori: Primăria municipiului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Fundația „Bethlen Gábor” din Ungaria, Fundația UDMR – Communitas, Fondul Național de Cooperare al Prim-ministrului Ungariei.

StradaCetatii.ro recomandă Zilele Hungarikum 2024 în calitate de partener media.

PROGRAM:

Biserica romano-catolică Sfânta Treime din Piața Mare

Joi, 4 iulie 2024 – 19:00

Deschiderea oficială a festivalului

Corul Mixt din Veszprém (Ungaria)

 

Muzeul în aer liber ASTRA – Program

Vineri, 5 iulie 2024 – 10:00 – 20:00

Strada meșteșugarilor – deschidere oficială – expozanți maghiari, meșteșugari tradiționali locali și din toate colțurile țării, precum și de peste hotare, prezentări și demonstrații live.

Ateliere meșteșugărești

Târgul GastroHU – gastronomie maghiară, deschidere

CraftHU Tasting – degustări de bere artizanală, pálinka, vinuri și alte produse tradiționale ungurești

Evenimente culturale:

 • 12:00 – 17:00 Melodii populare maghiare – Előd Kónya și prietenii
 • 18:00 Concert – Cimpoierii din Transilvania

 

Sâmbătă, 6 iulie 2024 – Program

CONCURS DE GĂTIT – 09:00 – 20:00

La concursul de gătit din cadrul festivalului se înscriu, de regulă echipe de amatori, dar acest duel al ceaunelor este atractiv și pentru profesioniști în domeniul gastronomiei, reprezentanți de instituții, firme și chiar politicieni. Juriul va degusta și va premia primele trei echipe de la fiecare categorie (gulyás și alte preparate maghiare gătite în ceaun), se vor acorda și premii speciale.

În paralel:

 • Strada meşteşugarilor, târg, ateliere, demonstrații și prezentări
 • Târgul GastroHU – gastronomie maghiară
 • CraftHU Tasting – degustări de bere artizanală, pálinka, vinuri și alte produse tradiționale ungurești
 • Atelier gastronomic, prezentare Creanga de Nuntă din Micfalău (Covasna)
 • Construcție iurtă și activități în iurtă pentru copii, cu Asociația Kalibáskő
 •  BoGAs – cabana pentru copii – evenimente pentru copii
 • Jocuri medievale – Cimpoierii din Transilvania

Evenimente culturale:

 • Spectacol de dansuri și muzică populară – Bokortanyák Lakosságáért Egyesület Nyíregyháza, Ungaria
 • Concert – Dobronaki Nótázók, Slovenia
 • Concert – Árvalányhaj Felvidék, Slovacia
 • Concert – Cimpoierii din Transilvania
 • Spectacol de dansuri și muzică populară – Ansamlul Zöld Fenyő (Bradul Verde)
 • Atelier de dansuri populare maghiare

 

Duminică, 7 iulie 2024 – Program

CHEFI MAGHIARI LA CEAUNE – 09:00 – 18:00

Bucătari profesioniști vor găti preparate specific maghiare, după care acestea se vor putea degusta de publicul vizitator.

În paralel:

 • Strada meşteşugarilor, târg, ateliere, demonstrații și prezentări
 • Târgul GastroHU – gastronomie maghiară
 • CraftHU Tasting – degustări de bere artizanală, pálinka, vinuri și alte produse tradiționale ungurești
 • Atelier gastronomic, prezentare Creanga de Nuntă din Micfalău (Covasna)
 • Activități în iurtă pentru copii, cu Asociația Kalibáskő
 • Cabana pentru copii BoGAs – evenimente pentru copii

Evenimente culturale:

 • Concert – Grupul de Țițere din Sibiu (instructor și conducător de grup: Júlia Bucz)
 • Concert – Grupul de țițere Dió Héj din Slovacia
 • Concert – Dobronaki Nótázók, Slovenia
 • Spectacol de dansuri și muzică populară – Bokortanyák Nyíregyháza, Ungaria
 • Concert – Éva Bíró și Zoltán Fülöp, acompaniați de orchestra lui Lőrincz Szőcs

Răspunde