StradaCetatii.ro vă prezintă înregistrarea video integrală a conferinței „Foamea de sens. Fără dependențe”, susținută de părintele Constantin Necula și medicul Adina Alberts, în cadrul campaniei antifumat organizată de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
„Am să vă rog, în primul rând, să nu-i judecați pe fumători, pentru că ei sunt ai noștri. Și atunci când vorbești despre patima cuiva, trebuie să o faci cu bun simț. N-ai voie să vii – și asta este una dintre marile cerințe adresate medicilor și preoților de astăzi – ca să îi spui la modul nesimțit să se lase de fumat. Trebuie să găsești modalitatea cea mai de preț prin care să îi spui să se lase de fumat – faci asta pentru că la fiecare om în parte este câte o modalitate anume. Fiecare avem un mod anume de a ne petrece timpul și de a gestiona starea de stres. Atenție! N-o să rezolvați nimic cicălind și judecând – cu cât vorbește omul mai mult împotriva fumatului în casă, cu atât ambiția fumătorului crește, ca să dovedească că el poate.
Nicio schimbare de lege din lumea asta nu poate să modifice conștiința oamenilor într-atât încât să se schimbe, să iasă din dependența care este instalată. O singură lege vindecă și aceasta este legea iubirii. N-am văzut niciun bărbat renunțând la tutun pentru că scrie în lege, dar am văzut sute de bărbați renunțând la fumat pentru că veneau fetițele și băieții lor să îi pupe și le spuneau ‘miroși urât’.
Vă rog să socotiți seara aceasta doar ca un mod de a vă pune pe gânduri și încercați să găsiți propria voastră soluție de a-i ajuta pe oameni. Primul lucru pe care trebuie să îl învățați atunci când vreți să îl ajutați pe un om să se lase de tutun este să nu fumați voi! Să nu le spuneți doar că nu vă place că ei fumează, ci să le spuneți că pe voi nu v-ar ajuta să fumați. Dați-o și pe partea de economie – le spuneți că ar fi mult mai indicat ca banii pe care îi dau pe țigări să îi dea ca să ajute la altceva. Dar nu încercați să îi certați pentru asta. Un om certat pentru o patimă nu se despătimește.
Niciodată să nu credeți că fumătorilor le este ușor. Dumneavoastră vă e ușor, fiindcă nu vă pasionează. Toți avem dependențe. Deci nu avem voie să ne dăm mari. În terapia antitutun nu există legi – există doar parteneri de luptă. Atât.
Nimeni nu-i mai deștept decât altul când stau atârnați de-o țigară. V-ați gândit vreodată câte vise ratăm din cauza patimilor noastre? Câte momente grele le înecăm în amarul unei dependențe în loc să luptăm corect împotriva unor lucruri de genul acesta?”, a spus Constantin Necula, profesor universitar și prodecan al Facultății de Teologie din Sibiu, unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți preoți ortodocși ai acestor vremuri.
„Sunt păcate sociale mai grave decât fumatul – în care fumăm viețile celor din jurul nostru până la chiștoc și apoi îi aruncăm la gunoi ca oameni care credem că le știm pe toate. Aveți grijă!
Trebuie să fim foarte atenți! Oamenii sunt extrem de fragili. Unii dintre ei văd în nenorocitul acela de ‘cui alb’ singurul cui în care-și pot așterne odihna serii și a dimineții. Nu-i judec pentru asta. Îi judec doar că au rămas la acel cui în care să-și sprijine ziua de mâine.
Nu există dependență pe care să n-o poți înlocui cu Hristos. Nu există supărare în care să nu-l poți face pe celălalt să zâmbească cu Hristos. Dincolo de toate celelalte, puneți-vă în genunchi și seara, când vă rugați, în lista celor pentru care vă rugați – spuneți ‘Doamne, miluiește-l și pe cutare, care fumează! E neputincios ca mine în ce privește cutare sau cutare lucru, eu sunt mai păcătos decât el – ajută-l pe el, pentru ca și el, prin rugăciunea lui, să mă ajute pe mine’.
Vă doresc succes să găsiți cuvintele potrivite pentru momentele nepotrivite. Nu, niciodată când un bărbat e nervos pentru vreun lucru nu trebuie să-l obligi să-și lase țigara. Este cel mai prost moment în care puteți să-i vorbiți. Important este să-i înțelegeți pe oameni și să-i ajutați în momentul cel mai greu prin care trec uneori.
Suntem obligați să ne învățăm unii pe alții. A-l învăța pe celălalt înseamnă a-l asculta, a-i zâmbi, a-l iubi și a-i dărui nădejdea că mâine este o nouă zi”, a mai spus părintele Necula.
Conferința „Foamea de sens. Fără dependențe!” s-a desfășurat la Sala Transilvania, pe 27 mai, în prezența a peste 1.500 de persoane, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, Serviciului Public Sala Transilvania Sibiu, Organizației Tinerilor Sibiu, Asociației pentru Educație și Calitatea Vieții „Merci”, precum și companiilor care au oferit donații și sponsorizări: ACSB Events, Farmacia Catena, NEO KIDS, GSD, SC SILVA SA Sibiu – Hotel Best Western Sibiu, Florăria April Flowers, Copy Center, Goldstar Impex SRL Orlat, Galileo Film, Dance Explosion Academy.