Concert anulat din cauza Sindicatului Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica Sibiu

Concert anulat din cauza Sindicatului Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica Sibiu

Filarmonica de Stat Sibiu anunță că, în urma presiunilor exercitate de Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica Sibiu (SAIFS), concertul programat joi, 6 iunie 2024, orele 19.00, este în imposibilitatea de a se desfășura.

Membrii de sindicat care nu erau distribuiți în această săptămână au ocupat scena și nu au permis accesul muzicienilor colaboratori, împiedicând desfășurarea repetițiilor, iar dirijorul Alessandro Crudele a decis că nu își poate asuma un act artistic de calitate în aceste condiții, se arată într-un comunicat al Filarmonicii.

“În efortul lor de a obține demisia sau demiterea managerului, membrii SAIFS au sabotat și în această săptămână organizarea concertului simfonic. Este evident scopul sindicatului de a organiza o întrerupere a activității care să ducă la scăderea încrederii în instituție, la prăbușirea performanței și, desigur, compromiterea managerului. Acțiunile destabilizatoare ale SAIFS au și o componentă care urmărește să distrugă reputația și credibilitatea instituției pe plan național și internațional, iar acest lucru este evident în momentele în care Filarmonica are invitați străini. După ce a sabotat concertele importante din 8 și 29 februarie, organizate în colaborare cu structuri culturale și diplomatice din Luxemburg, respectiv Japonia, acum a venit rândul Italiei, fiindcă pe 6 iunie, cu un dirijor italian și un program alcătuit din lucrări ale unor mari compozitori italieni, aveam să dedicăm concertul simfonic Zilei Naționale a Italiei. Sindicaliștii au urcat fără drept pe scenă și au împiedicat respectarea planului de repetiții, astfel încât joi nu ne vom putea bucura de muzică și, ceea ce este mai grav, această zi va rămâne o pată rușinoasă pentru Sibiu în loc să fie o sărbătoare a diplomației culturale”, a declarat dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Răspunde