O rețetă tradițională, culeasă pentru voi de la Târgul de țară din Muzeul ASTRA.
Ingrediente:
- 7 kg fasole păstăi
- 1 ceapă albă mare
- 4 roşii mari
- 2-3 morcovi noi
- 2 rădăcini pătrunjel
- 1 creastă slănină afumată
- 1 legătură pătrunjel frunze
- 1 linguriţă sare
- 1 gălbenuş ou
- 2 linguri smântână
- 2 mere acre sau oțet
Modalitate de preparare:
În 3 litri de apă se pun la fiert roșiile tăiate mărunt, pătrunjelul, morcovii, sarea și ceapa cu slănina, care se pot face prima dată chisătură. După ce fierb legumele 10 minute, se adaugă fasolea păstăi și se lasă să fiarbă până când păstăile sunt pătrunse. Se mai adaugă 2 mere acre (necoapte) sau oţet după gust. Se ia ciorba de pe foc, se scot merele, se adaugă legătura de frunze de pătrunjel tăiate mărunt. După 5 minute, se adaugă dresătura din gălbenuș și smântână.
Ciorba se servește fierbinte, cu bucăţi de pâine tare în ea și musai cu ciușcă verde (ardei iute).