Adăposturile pescăreşti din Delta Dunării, construcţii ilegale utilizate de pescarii comerciali din rezervaţie, s-ar putea transforma în puncte de atracţie turistică, în baza unui studiu făcut de Muzeul ASTRA din Sibiu, prin intermediul Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23, idee susţinută de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), transmite Agerpres.
Ele şi-au pierdut utilitatea, în contextul în care pescarii comerciali au înlocuit vâslele bărcilor cu motoare iar ei pot parcurge în câteva ore distanţa dintre zonele de pescuit şi domicilii, însă multe dintre ele s-au transformat în adăposturi pentru animale sau pentru uneltele pescarilor.
„Trebuie schimbată paradigma şi folosite în beneficiul comunităţilor locale, ca puncte turistice, puncte de gastronomie locală, ca puncte de repaus atunci când activitatea de turism o cere. Acest gen de construcţii nu se regăseşte în alte zone ale ţării. Delta e unică, iar aceste adăposturi se pot regăsi ca puncte de atracţie pentru turişti. Ar fi un minus lipsa acestor adăposturi tradiţionale”, a declarat pentru AGERPRES guvernatorul Rezervaţiei, Bogdan Bulete.
În baza unui parteneriat încheiat cu Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23, specialiştii Muzeului ASTRA au făcut un studiu în Deltă pe tema adăposturilor pescăreşti, care a arătat că în condiţiile în care sunt doar tolerate aceste refugii îşi pierd din calitatea de patrimoniu şi de valoare arhitecturală vernaculară, potrivit vicepreşedintelui asociaţiei, Teodor Frolu.
„Refugiile pot fi folosite în aceste trasee, care rămân în administrarea unor grupuri de pescari, pot să ofere asistenţă turiştilor, pot fi puncte de gastronomie locală, pot avea mici expoziţii de unelte tradiţionale, se pot transforma în nişte obiective turistice care nu sunt rupte total de realitate şi de funcţiuni. Unele refugii au rămas active, dar le poţi oferi o nouă funcţie”, a afirmat Frolu.
La finele săptămânii trecute, Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 a inaugurat primul traseu dedicat bărcilor nemotorizate din rezervaţie. „Delta lui Ivan” are o lungime de peste 40 de kilometri, pleacă din Tulcea şi ajunge la Mila 23 şi necesită două înnoptări pe traseu.
Ulterior, ARBDD a anunţat că în Deltă vor exista 40 de trasee de turism lent, cu 10 puncte de îmbarcare, în rezervaţie urmând să fie opt puncte de campare. Consiliul ştiinţific al instituţiei a aprobat aceste trasee, iar proiectul ar urma să se realizeze prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, conform Agerpres.