5 iunie. Ziua Învățătorului

5 iunie. Ziua Învățătorului

După părinți, profesorii și mai ales învățătorul sau învățătoarea au rolul de a forma copilul pentru viață. Vocea caldă a mamei îl fac pe copil să rostească primele cuvinte, iar mâna învățătorului sau a învățătoarei ghidează mânuța nesigură a copilului, când scrie primele cuvinte. Mai mult decât cunoștințele, unii dascăli au transmis căldură sufletească și au format caractere. Multe personalități, precum Ion Creangă sau Mihail Sadoveanu, au fost marcate, în sensul bun, de către învățătorii lor.

În prima jumătate a secolului trecut, în România, preotul, învățătorul, primarul și jandarmul erau considerați stâlpii satului. Oamenii erau mai apropiați sufletește de primii doi. În perioada amintită, cei mai mulți învățători erau bărbați, nu doamne. Asta pentru că a fi învățător trebuia ca respectivul să urmeze liceul (în perioada amintită, gimnaziul și liceul pedagogic se numeau Școala normală), ceea ce era mare lucru. Învățătorul putea fi singura persoană cu liceul absolvit, din sat. Și precum familiile aveau mai mulți copii, se prefera, dacă existau resurse materiale, ca unul dintre băieți să fie trimis la gimnaziu sau liceu, în detrimentul fetelor, de aceea erau mai mulți bărbați cu studii secundare, decât femei.

Având liceul, învățătorii urmau stagiul militar cu termen redus și deveneau ofițeri de rezervă. Din această postură pregăteau și tinerii premilitari, de 18-21 ani din localitate și comandau plutoane sau companii în război.

Un adevărat model trebuia să fie învățătorul pentru copii și comunitate. Și carte trebuia să știe, dar și lucrul pământului. Conform legii învățământului primar din 1924, școlile erau obligate să dețină un lot de pământ pentru practică. Și pe deasupra, să ne imaginăm cât de respectat era învățătorul, care în calitate de ofițer de rezervă, poate luptase în unul din cele două războaie mondiale. Mâna care mângâia copii părintește pe ceafă, ținuse și arma pe front.

Nu uitați că în Muzeul ASTRA există o școală tradițională din satul Ticera, județul Hunedoara și o frumoasă colecție de materiale didactice, pe care o puteți admira aici: https://muzeulastra.ro/colectii/muzeul-in-aer-liber/manuale-scolare-vechi/


Adrian Alexe, muzeograf Muzeul ASTRA

Răspunde