Tinerii rășinăreni, pe urmele lui Emil Cioran

Tinerii rășinăreni, pe urmele lui Emil Cioran

 

În perioada 10-12 mai, la Primăria comunei Rășinari, a fost organizat Colocviul Internațional „Emil Cioran”, ajuns la ediția a XXX-a. La deschiderea evenimentului au fost prezenți ministrul Culturii, Raluca Turcan, şi vicepreşedintele Consiliului Județean Sibiu, Marcel Luca.

„Am fost onorați și de faptul că numeroşi cercetători şi iubitori ai operei cioraniene au prezentat în cadrul sesiunilor de comunicări lucrări interesante. Evenimentul de sâmbătă a început cu slujba religioasă de comemorare a filosofului Emil Cioran, care a avut loc la biserica «Sfânta Treime» din Rășinari. Aceasta a fost urmată de un moment de reculegere la mormântul familiei Cioran. Sesiunea de comunicări, desfăşurată vineri şi sâmbătă, decernarea premiului «Emil Cioran 2024», acordarea diplomelor de excelență şi lansările de carte au fost organizate în sala «Emil Cioran» din Primăria comunei Răşinari şi la Biblioteca Răşinari. Spectacolul de teatru «Întâlniri pe muchie de cuţit» a fost unul deosebit, pe text de Cornel Teulea, regia Muriel Maneda, scenografia Eliza Labancz, a fost jucat de către actorii Teatrului Național «Aureliu Manea» din Turda la Şcoala «Octavian Goga», acolo unde renumitul filosof a păşit pentru prima dată pe treptele învăţării”, a explicat primarul Bucur Bogdan.

Evenimentul a fost organizat de Primăria comunei Rășinari, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Sibiu, Liga Culturală Sibiu, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Asociația Dram Center 07. Manifestarea a fost cofinanțată de Consiliul Județean Sibiu, prin Agenda pentru Cultură și Dezvoltarea Comunității, și de către Primăria Rășinari prin Asociația Dram Center 07.

Cu această ocazie, Bucur Bogdan a anunțat reînființarea „Cercul Tinerimii Studioase” din care a făcut parte Cioran.

„Și pentru că nimic nu este întâmplător, în 10 mai a fost organizată şi Ziua Tineretului 2024. Probabil că foarte mulţi dintre dvs. nu ştiţi că, fiind student, Emil Cioran a făcut parte din Cercul Tinerimii Studioase care funcţiona în acea vreme la Răşinari şi a participat ca voluntar la construcţia Căminului Cultural din Rășinari. De aceea, pe toţi cei care ați participat sau participați ca voluntari în cadrul Centrul de Tineret Rășinari, cei care aţi făcut parte sau faceţi parte în prezent din Ansamblul Călușerii din Rășinari, aţi jucat în piesa «Nunta ciobănească», cei care aveţi rezultate bune la învăţatură sau în alte domenii, pe toţi cei ce sunt sau se simt tineri şi vor să se implice în viaţa comunităţii noastre, vă invit să vă alăturaţi iniţiativei de a reînfiinţa şi a continua activitatea Cercului Tinerimii Studioase în cadrul Cercului Tinerilor Răşinăreni, căruia să-i dăm numele Emil Cioran, în memoria marelui filosof rășinărean”, este mesajul transmis tinerilor de primarul din Rășinari.

Răspunde