Gustul bun al sărbătorilor continuă cu o rețetă tradițională săsească pe care vă provocăm s-o încercați, dezvăluită de Brighitte Boghian, custodele bisericii fortificate din Cincu.
Tartă cu rubarbăr
Ingrediente:
- rubarbăr curățat și tăiat cubulețe (se poate pregăti aceeași rețetă folosind coacăze (rozinchine) roșii sau negre)
- 5-6 ouă
- 4 plicuri zahăr vanilat
- jumătate de pachet de unt, la temperatura camerei
- 2 lingurițe praf de copt stins în lapte cald
- 4-5 linguri de zahăr
- făină cât cuprinde
- 6-7 linguri de zahăr pudră pentru bezea (opțional se poate pune și puțină zeamă de lămâie)
Mod de preparare:
- Se separă gălbenușurile de albușurile, gălbenușurile se freacă împreună cu zahărul, 3 plicuri de vanilie, până devine spumos, treptat se adaugă untul moale, apoi 2-3 linguri rase de faină și praful de copt, se amestecă ușor cu telul, se mai adaugă puțină făină până devine o compoziție elastică și puțin moale.
- Se unge și se tapetează tava (forma tăvii de copt la alegere), se întinde ușor cu furculița apoi se pune rubarbărul.
- Se dă la copt, iar când este aproape copt facem bezeaua.
- Pentru bezea: Albușurile se bat spumă, se adaugă 1 zahăr vanilat, apoi zahărul pudră treptat până devine o spumă tare.
- Se scoate prăjitura din cuptor, se întinde ușor bezeaua peste prăjitură și se pune la cuptor la foc domol până devine ușor rumenă.