Pe drumul lui Avram Iancu, în Muzeul ASTRA

Pe drumul lui Avram Iancu, în Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA le propune iubitorilor de istorie și tradiție să descopere lumea fascinantă a moților din Apuseni.

Turiștii vor porni pe drumul lui Avram Iancu, sâmbătă, 11 mai, de la ora 11.00, ghidați de moțul Ciprian Ștefan, directorul general al Muzeului ASTRA.

„Ciprian Ștefan vă va prezenta un traseu încarcat de istorie și tradiții! Locul ales nu e întâmplător, ci stă în veșnicia satului românesc, adică în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Pornim împreună din Crângul din Apuseni, vedem școala în care a învățat Crăișorul Munților, Avram Iancu, ajungem în satul care l-a ascuns, apoi în comuna care i-a dat oșteni și căpitani de nădejde! Cum călătorului îi șade bine cu drumu’, ne oprim apoi la Târgul de țară să degustăm un balmoș din ținutul crișenilor și apăi niște rețete de vânat – supă de fazan, salată cu fazan, ceaun de căprior și friptură de mistreț. Comuna Blăjeni, locul de baștină al moțului Ciprian Ștefan, va fi reprezentată de un grup de tulnicărese și oameni de omenie”, au transmis reprezentanții Muzeului ASTRA.

Pentru că Muzeul ASTRA restaurează, conservă și duce mai departe tradițiile românești de pretutindeni, astăzi a fost semnat un protocol important de colaborare cu Primăria din Blăjeni, județul Hunedoara, reprezentată de primarul Horia Jurca.

„Pentru mine e o zi emoționantă! Azi am semnat un parteneriat așteptat de mult! Comuna mea natală va avea un alt drum al dezvoltării produsului cultural-turistic, cu efecte imediate pentru blăjenarii mei. Am început în 2008, am continuat în 2013, am promovat la nivel internațional în 2016, iar astăzi protocolul semnat cu primarul comunei Blăjeni validează dezvoltarea viitoare. Știu că a început campania, dar ceea voi face și vom face pentru Blăjeni va demonstra, cum am demonstrat la Muzeul ASTRA, că valorile identitare sunt asumate de factorii decizionali și de noi, cei care le adminstrăm! M-am născut blăjenar, sunt blăjenar și voi face tot ce pot astfel încât Centrul de Păstrare al Tradițiilor și Meșteșugurilor implementat de Primăria Blăjeni, finanțat prin Grupul de Acțiune Locală, Țara Zarandului, AFIR și bugetul local să fie pol de dezvoltare comunitară și exemplu de bună practică la fel ca tot ceea ce am făcut! Discutând cu Horia, primarul comunei Blăjeni, am decis următoarele: vom restaura 180 de obiecte etnografice, vom implica 12 meșteri din Blăjeni pentru a asigura varul necesar, învelitorile din paie și nu numai, atât în Muzeul ASTRA, cât și în Blăjeni! Ca întotdeauna, la noi, la blăjenari, vorbesc faptele!”, a declarat Ciprian Ștefan.

Răspunde