Bunătăți ca în ograda bunicilor îi așteaptă pe copiii care trec pragul Muzeului ASTRA, mâine, la Târgul de Jucării.
Special pentru cei mici, organizatorii au pregătit la Târgul de țară, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, evenimentul „Gusturile Copilăriei la Târgul de Jucării” și îi vor întâmpina pe pofticioși cu tot ce era mai bun în bucătăria tradițională. În plus, copiii sub 14 ani vor avea parte de intrare gratuită la muzeu.
„Gusturile Copilăriei la Târgul de Jucării vă aduc următorul meniu pregătit special de 1 iunie: supă de pui cu tăiței, papricaș de pui și gris cu lapte. Reamintim că mâine, 1 iunie, copiii cu vârsta până în 14 ani au intrare gratuită în Muzeul ASTRA. Meniul de duminică, 2 iunie, repetă supa de pui cu tăiței, dar vine și cu mazăre cu carne și orez cu lapte. Ce (mai) are meniul nostru în comun și pe 1 și pe 2 iunie? Slănina prăjită! V-așteptăm pe la noi!”, transmit reprezentanții Muzeului ASTRA.
„Slănina din afumătoare era pe gata, venea căldura și trebuia consumată sau pusă la rece, pentru sezonul cositului. Dacă mai prindeam în afumătoare o bucată, dispărea instant sub bluza de pe noi, cu briceagul din dotare o bucățeam, o crestam făceam țâpăruile din corn sau carpen și culegeam un braț de «părul porcului», câteva vreascuri și o frigeam. No, bineînțeles că luam cu toții din puținul grădinii noastre ceapa verde și usturoiul verde, pită tare sau mălai, puneam creasta prăjită peste și cu ceapă… Trăiam de fapt bucuria gustului unic, al gătitului nostru și știam că suntem fericiți și împliniți în ziua respectivă! Dacă nu primeam ceaiul de la ora 5 când veneam acasă, din binecuvântate motive, bunica sau mama ne așteptau cu gris cu lapte sau orez cu lapte și dulceața care mai era în cămară”, își amintește Ciprian Ștefan, managerul Muzeului ASTRA, copilăria de la țară în anii ’80.
Muzeul ASTRA organizează, în perioada 31 mai – 2 iunie, cea de-a XVII-a ediție a evenimentului Târgul de Jucării. Evenimentul oferă vizitatorilor de toate vârstele prilejul de a experimenta meșteșuguri tradiționale, jucării din materiale naturale și reciclabile. Practic, copilăria este sărbătorită prin joacă, ateliere, teatru și voie bună. Programul evenimentului cuprinde jocuri, jucării, quiz-uri, vânători de comori și ateliere demonstrative asistate de meșteri populari, în care vizitatorii pot descoperi și practica legătoria de carte în piele naturală, confecționarea măturilor și, de asemenea, dulgherie, olărit și modelarea lutului. În acest an, Târgul de Jucării aduce împreună 35 de meșteri populari din România și Republica Moldova.