Conferințe și spirometrii gratuite în campania antifumat a Spitalului de Pneumoftiziologie rbt

Conferințe și spirometrii gratuite în campania antifumat a Spitalului de Pneumoftiziologie

Spitalul de Pneumoftziologie Sibiu organizează cea de-a VII-a ediție a campaniei anti-fumat, cu scopul de conștientizare a populației cu privire la consecințele negative pe care fumatul le are asupra sănătății. Mesajul campaniei din acest an este „Fără dependențe!”. În acest sens, vor fi organizate atât conferințe, găzduite de Sala Transilvania, cât și sesiuni de efectuare a unor spirometrii gratuite.

Prima conferință se va adresa elevilor din liceele și școlile sibiene, precum și studenților și va avea loc în data de 27 mai, între orele 11.00 și 13.00. Printre vorbitori se numără medicii pneumologi Lavinia Danciu (director medical Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu) și Monica Marc (Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara), psihologul și psihoterapeutul Diana Vasiliu, managerul sportiv al clubului FC Hermannstadt, Radu Neguț, multipla campioană la atletism Daniela Cîrlan, precum și cunoscutul sportiv Avram Iancu, primul român care a câștigat titlul mondial „Performance of the Year 2021” în lume la înotul în ape deschise.

„Statisticile care evidențiază prevalența fumatului în rândul tinerilor sunt tot mai îngrijorătoare, iar vârsta de începere a fumatului este de obicei înainte de 25 de ani, cu risc maxim de adicție. Anul acesta, pentru a nu mai merge doar cu medicii pneumologi din liceu în liceu, am decis să organizăm o conferință de amploare la Sala Transilvania, la care să participe aproximativ 1.800 de elevi din județul Sibiu și în care să transmitem atât mesaje de tip medical, prevenție si conștientizare cu privire la efectele pe care fumatul le are asupra sănătății, cât și cu lideri de opinie inspiraționali, motivanți, care să îi canalizeze pe tineri spre aspectele pozitive ale vieții, pe dezvoltarea și valorificarea propriului potențial, pentru a evita dependențele”, a declarat Cristian Roman, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Tot în 27 mai, începând cu ora 18.00, la Sala Transilvania va avea loc o conferință intitulată „Foamea de sens. Fără dependențe”, susținută de preotul Constantin Necula și de medicul Adina Alberts. Intrarea va fi gratuită, pe bază de invitații, care vor fi disponibile la Spitalul TBC începând de vineri, 17 mai.

Sibienii vor putea să își măsoare capacitatea pulmonară prin efectuarea de spirometrii gratuite în locații publice, în zilele de 29 mai – în Shopping City Sibiu – și 31 mai – la Promenada Mall, între orele 11.00 și 13.00.

Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume. Fumul de tutun conține peste 7.000 de substanțe chimice toxice, iar fumatul pe parcursul unei vieți poate să ducă în medie la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani. Aproximativ un sfert din anii productivi din viață pierduți prin dizabilitate au drept cauză bolile atribuibile consumului de tutun, potrivit medicilor sibieni.

Răspunde