Colocviul Internațional “Emil Cioran” la Rășinari

Colocviul Internațional “Emil Cioran” la Rășinari

Lucrările celei de a XXX-a ediții a Colocviului Internațional “Emil Cioran” se vor desfășura în perioada 10-12 mai, la Primăria Răşinari, în Sala “Emil Cioran”.

Evenimentul este organizat de Primăria comunei Rășinari în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România-Filiala Sibiu, Liga Culturală Sibiu, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Asociația Dram Center 07. Manifestarea culturală este cofinanțată de Consiliul Județean Sibiu în cadrul Agendei Culturale și Comunitare 2024 prin Primăria comunei Rășinari și în cadrul Agendei Culturale 2024 a Primăriei comunei Rășinari, prin Asociația Dram Center 07.

Prima ediție a manifestării a avut loc în aprilie 1991, la Sibiu, atunci când filosoful împlinea 80 de ani, sub tema “Cioran – între anatomia descompunerii și mistica negative”. Inițiativa a aparținut prof. univ. dr. Ion Dur și revistei “Continent“, unde era redactor-comentator, iar la colocviu au participat atunci o serie de critici interesați de receptarea postdecembristă a operei cioraniene. De-a lungul timpului, edițiile succesive ale colocviilor au avut ca teme importante din opera lui Cioran.  Cercetători români și cercetători veniți din Europa, Asia și America, mulți dintre ei tineri interesați de semantica operei cioraniene, s-au înscris cu comunicări referitoare la opera cioraniană. În lista de-a dreptul impresionantă a celor veniți să vorbească despre opera lui Cioran figurează și numele lui Friedgard Thoma, ultima mare iubire a filosofului. Posteritatea lui Cioran s-a dovedit a fi mereu contemporană, cum ar spune Monica Lovinescu, un critic care a apreciat onest opera filosofului româno-francez.

Răspunde