În perioada 20-24 mai, Muzeul ASTRA organizează, prin Centrul ASTRA pentru Patrimoniu, evenimentul ,,Conferințele ASTREI. Workshop de restaurare – ediția a VIII-a”, cu următoarele secțiuni: pictură, lemn și lemn policrom, ceramică și metal, piele-blană, textile, bunuri culturale pe suport papetar.
Evenimentul reunește 53 de participanți din cadrul Muzeului ASTRA, Muzeului Național Brukenthal, Muzeului Olteniei Craiova, Muzeului Național de Artă Timișoara, Muzeului Național al Banatului Timișoara, Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, Universității de Vest din Timișoara. În vederea consolidării cunoștințelor teoretice și practice, la acest eveniment vor participa studenți și masteranzi din domeniul conservării și restaurării patrimoniului din centrele universitare Sibiu, Cluj-Napoca și Timișoara.
„Workshop-ul de restaurare, coordonat și organizat timp de opt ediții în cadrul Centrului ASTRA pentru Patrimoniu, a avut ca scop, pe lângă schimbul de experiență între specialiști și implicarea studenților și masteranzilor în redarea stării de sănătate a unor piese din patrimoniul Muzeului ASTRA. Știința restaurării și conservării patrimoniului are o importanță majoră în procesul de salvare a patrimoniului, iar workshop-urile de restaurare sunt, cu siguranță, o bază în formarea de noi profesioniști din acest domeniu”, au declarat organizatorii.
Pe 24 mai, în clădirea Centrului ASTRA pentru Patrimoniu, aflată la intrarea nr. 3 din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, vor avea loc dezbaterile finale și vernisajul expoziției cu piesele restaurate în cadrul atelierului.