Zilele Porţilor Deschise la BNR

Zilele Porţilor Deschise la BNR

Banca Naţională a României organizează, joi şi vineri, a patra ediţie a evenimentului „Zilele Porţilor Deschise”, mai multe sucursale şi agenţii ale BNR din teritoriu fiind deschise pentru public, relatează Agerpres.

Conform unui comunicat al băncii centrale, în cele două zile, în intervalul orar 11:00 – 19:00, vor fi organizate tururi ghidate pentru publicul larg în Palatul Vechi al Băncii Naţionale a României din Bucureşti, fără programare prealabilă, pentru a marca 144 de ani de la înfiinţarea instituţiei. De asemenea, mai multe sucursale şi agenţii din teritoriu ale Băncii Naţionale a României, inclusiv cea din Sibiu, vor fi deschise pentru public, în acelaşi interval orar.

Evenimentul Zilele Porţilor Deschise a fost lansat în 2019 şi marchează aniversarea băncii centrale a României.

Sediu istoric

Clădirea de pe str. Mitropoliei, nr. 16, unde în prezent funcționează Agenția BNR Sibiu, a fost ridicată în 1882, fiind sediul Băncii Albina până în 1948. Din punct de vedere arhitectural, imobilul se remarcă prin decoraţia eclectică a faţadei. Aici au locuit Cornel Diaconovici (1892-1893) şi Partenie Cosma, iar între 1905 și 1909, Ioan Lupaş. La sfârşitul secolului XIX, a găzduit Societatea Română de Lectură din Sibiu, iar din 1895 se inaugurează în edificiul băncii “masa studenţilor”, prin care se acorda zilnic o masă gratuită unui număr de 50 de elevi nevoiaşi. Un rol principal la această acţiune, care a durat 21 de ani, a avut-o doamna Maria Cosma. Dintre elevii care au benificiat de aceste servicii de amintit pe Octavian Goga, Ioan Lupaș, Andrei Oţetea sau Dumitru D. Roşca. La parter, spre str. Mitropoliei a funcţionat, din ultimul deceniu al secolului XIX un magazin de delicatesuri, la început Rudolf Gardik v. Karda, urmat de magazinul „Concordia” și magazinul Victor Oniţiu. De asemenea, din 1905 a fost sediul Școlii de menaj, mutată apoi pe Bd. Victoriei, iar în perioada interbelică a fost redacţia publicației „Revista Economică.”

Răspunde