Sfinţi şi icoane – calen’Dar de colecţie: În zorii primăverii, Sfântul Gheorghe înfloreşte inimile noastre

Sfinţi şi icoane – calen’Dar de colecţie: În zorii primăverii, Sfântul Gheorghe înfloreşte inimile noastre

În 23 Aprilie este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe purtător de biruinţă, unul dintre cei mai iubiţi sfinţi mucenici, apărători ai frumuseţii, bunătăţii, cuminţeniei şi smereniei.
Aducându-ne biruinţa primăverii şi a renaşterii, Sfântul Gheorghe ne învaţă să ne păstrăm inima o grădină curată, verde şi înflorită.
Între Sfântul Gheorghe și Sfântul Dimitrie, din primăvară în toamnă, există o arcadă peste timp, dincolo de arhitecturile de prăznicare și sărbători, amândoi fiind considerați străjeri ai timpului.
La cântecul din lacuri, Sfântul Mucenic Gheorghe ia cheile de la Sfântul Mucenic Dimitrie și deschide drumul pădurilor înverzite spre viață!
În dimineața praznicului, la stâlpii porților, la ferestrele și ușile caselor, în grădini și pe mormintele din cimitire sunt așezate ramuri verzi.
În icoana aleasă din colecția Muzeului ASTRA, mantia Sfântului Gheorghe este asemenea unui larg veșmânt-ocrotitor înflorit-zburând cu flori albastre, asemenea unei atingeri între cerul senin, bogat-ornamentat cu stele albe și roșii, și câmpurile terasate de roșu vermillon, galben chihlimbar și verde înrourat-primăvaratic. Fiind o icoană de Țara Oltului, imaginea picturală este armonioasă, desenul simplu, sigur și curat și cromatica vie și luminoasă.
Ne îndreptăm spre Duminica Floriilor și Săptămâna Mare, cu pașii simpli pe un drum sigur și curat…spre sărbătoarea cea vie și luminoasă a Învierii Domnului… îndemnul este de a ne desena, ca pe un izvod de icoană, trăsăturile sufletului, ne suntem nouă înșine iconari în grădinile înflorite ale renașterii lăuntrice…

Ada Maria Popa, muzeograf Muzeul ASTRA

Răspunde