Marc Coppey, dirijor și solist al concertului de joi de la Sala Thalia

Marc Coppey, dirijor și solist al concertului de joi de la Sala Thalia

Violoncelistul francez Marc Coppey a revenit la Filarmonica de Stat Sibiu în dublă ipostază.

În această săptămână, el va interpreta Concertul pentru violoncel nr. 1 în Do major, de Joseph Haydn, acompaniat de orchestra sibiană. Lucrarea a fost compusă de Haydn în perioada 1761-1765 și dedicată bunului său prieten Joseph Franz Weigl, violoncelistul orchestrei Esterházy a Prințului Nicolaus, ulterior fiind considerată pierdută pentru 200 de ani. Programul serii va fi completat cu Gabriel Fauré – „Pelléas et Mélisande” op. 80 și Franz Schubert – Simfonia nr. 8 în si minor D 759, sub bagheta aceluiași Marc Coppey.

Concertul simfonic va avea loc joi, 4 aprilie, de la orele 17.00, la Sala Thalia. Biletele sunt puse în vânzare la prețul de 60 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari) la casierie și pe www.iabilet.ro. Reamintim că spectatorii care au avut bilete pentru concertul anulat din 14 martie beneficiază de intrare liberă la concertul simfonic din 4 aprilie, pe baza confirmării telefonice la 0735.566.486 pentru rezervarea locurilor.

Marc Coppey cântă la un violoncel construit în atelierul venețian Matteo Gofriller, în 1711, cunoscut drept „Van Wilgenburg”.

Recunoscut pentru interpretarea solistică de excepție, proiectele ample în domeniul muzicii de cameră alături de cei mai apreciați muzicieni ai momentului, dar și eforturilor pentru dezvoltarea literaturii de profil, Coppey este considerat unul dintre cei mai importanți violonceliști la nivel mondial. În plus, se bucură de un prestigiu din ce în ce mai mare pe scena internațională și în calitate de dirijor.

Un protejat al faimoșilor Yehudi Menuhin și Mstislav Rostropovich, el a marcat prima sa reușită internațională la vârsta de 18 ani, când a câștigat Premiul I și Premiul pentru cea mai bună interpretare a lui Bach la prestigiosul concurs Bach de la Leipzig (1988). La scurt timp, a debutat la Paris și Moscova în colaborare cu Yehudi Menuhin și Victoria Postnikova și a evoluat la Evian Festival la invitația personală a lui Mstislav Rostropovich. De atunci și până astăzi, Marc Coppey și-a dezvoltat o carieră solo impresionantă. Colaborează regulat cu cele mai bune orchestre și cei mai reputați dirijori, printre care îi amintim pe: Alain Altinoglu, Lionel Bringuier, Lawrence Foster, Alan Gilbert, Kirill Karabits, Emmanuel Krivine, John Nelson, Pascal Rophé, Yan Pascal Tortelier și Yutaka Sado. Ministerul Culturii din Franța i-a acordat, în 2014, titlul de Ofițer al Artelor și Literelor.

Printre realizările recente, menționăm aparițiile solistice alături de Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre Philharmonique de Strasbourg și Orchestra Națională Simfonică de Radio Poloneză/dirijor Lawrence Foster. Ca dirijor, Coppey colaborează cu Deutsche Kammerakademie și Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, printre alte ansambluri mari, și este director muzical al Zagreb Soloists (din 2011). În 2021, a devenit artist rezident al Orquestra Sinfónica do Porto Casa da Música, interpretând Dutilleux (cu John Storgårds), Dvořák (cu Vassily Sinaisky) și Elgar (cu Michael Sanderling), împreună cu Rhim (cu Peter Rundel) și Shostakovich No.1 (cu Stefan Blunier).

Marc Coppey este un muzician de cameră pasionat, fost membru al Cvartetului Ysaÿe (1995-2000), actualmente director artistic al festivalului anual Les Musicales de Colmar. Colaborează frecvent cu pianiști precum Nelson Goerner, Stephen Kovacevich, Kun-Woo Paik și Maria-João Pires, violoniștii Ilya Gringolts, Vadim Gluzman, Viktoria Mullova, Alina Pogostikina sau violistul Lawrence Power, ori flautistul de renume mondial Emmanuel Pahud. Partenerul alături de care susține proiectele sale camerale este reputatul pianist rus Peter Laul.

Amplitudinea repertoriului lui Coppey stă mărturie a curiozității sale muzicale profunde: în completarea partiturilor clasice pentru violoncel, muzicianul este un adevărat explorator al lucrărilor mai puțin cunoscute și contemporane. A susținut premiere ale unor concerte pentru violoncel scrise de compozitori precum Jacques Lenot, Marc Monnet, Eric Tanguy și premiere naționale de Elliott Carter, Mantovani și Erkki-Sven Tüür. Printre compozitorii care i-au dedicat lucrări lui Coppey se numără Lera Auerbach, Christophe Bertrand, Hugues Dufourt, Frédéric Durieux, Ivan Fedele, Philippe Fénelon, Philippe Hurel, Michael Jarrell, Betsy Jolas, Frank Krawczyk, Philippe Leroux, François Meïmoun, Brice Pauset, Enno Poppe, Thierry Pécou, Michèle Reverdy, Johannes Maria Staud și Frédéric Verrières.

Preocupat de formarea generațiilor viitoare de muzicieni, Coppey predă la Conservatore National Supérieur de Musique din Paris și este invitat frecvent să susțină masterclass-uri în Europa, Asia și America. Din 2020, este director artistic al Saline Royale Academy d’Arc-et-Senans.

Violoncelistul francez a cântat pentru prima dată alături de orchestra Filarmonicii din Sibiu în februarie 2022.

Răspunde