La popice înainte!

La popice înainte!

Muzeul ASTRA a redeschis popicăria tradițională din Dumbrava Sibiului și îi invită pe turiști la distracție, mai ales că și vremea plăcută pare numai bună pentru a petrece timp în aer liber!

În acest sfârșit de săptămână, între orele 10.00 și 17.00, jocul e în toi la Popicăria din Păltiniș, monument funcțional din Muzeul în aer liber. Muzeograful Liviu Velțan este disponibil pentru ghidaj, iar cei mai încântați vizitatori sunt copiii.

Pe 5 aprilie 1931 a fost înființată, la Cluj-Napoca, Federația Română de Popice.

„Jocul de are o evoluție – am putea spune – milenară. De la modalitate de petrecere a timpului liber pentru vechi civilizații – o formă ancestrală a popicelor apare la vechii egipteni – până la organizarea lui modernă şi definirea ca sport, jocul a influențat şi lumea rurală a satului românesc. Această influență venită pe filieră străină din mediul urban a schimbat sau poate a adăugat mai degrabă o componentă a distracției care s-a alăturat clasicelor modalități de petrecere, adică jocul şi voia bună a horelor sau serbărilor câmpeneşti. Popicele au avut un rol de relaxare chiar şi în tranşeele frontului. Popicăria tradițională din Muzeul ASTRA este așezată deloc întâmplător în zona Cârciumii din Bătrâni, a pavilioanelor de joc sau de popas ori a leagănului. Aceasta se integrează armonios într-un sector tematic dedicat și modalităților de socializare și de petrecere a timpului liber. Printr-un ghidaj tematic și un joc de popice oferit publicului la liber, popicăria o să își recapete funcția ei originară”, a explicat Velțan.

Popicăria din muzeu a fost construită în jurul anului 1920 de către o echipă de meșteri din Rășinari, în locul numit „La Schit”, și se afla în proprietatea Mitropoliei din Sibiu.

La popicăria transferată din staţiunea Păltiniş în 1992 puteţi practica tradiţionalul joc de popice, care vă oferă divertismentul unei competiţii pline de haz şi neprevăzut. Atât popicele, cât şi bilele sunt confecţionate din lemn, iar distanţa de aruncare se încadrează în standardele vremii. Spaţiul de refugiu este format din bile suspendate mobile, tabla de marcaj este neagră, ceea ce vă aminteşte de exerciţiile la tablă din copilărie, iar proximitatea Cârciumii din Bătrâni vă aprovizionează, pe teren, cu o halbă de bere, un suc, nişte mici sau plăcinte, făcând de neuitat acele ore petrecute aici.

Răspunde