Gogoși cu dragoste ca la Sadu

Gogoși cu dragoste ca la Sadu

Din zestrea gastronomică a Mărginimii Sibiului, acum ne oprim cu drag la Sadu, unde tanti Ica ne învață rețeta ei secretă de gogoși.

Zilele trecute, de sărbătoarea Mătăuzelor, doamna Maria Barbu – sau Ica, așa cum o cunosc apropiații – a frământat și a copt sute de gogoși.

Gustul gogoșilor cu dragoste se descoperă respectând rețeta următoare:

Ingrediente

  • 1 kg făină albă de calitate superioară
  • 300 ml lapte
  • 3 ouă
  • 150 g zahăr
  • 1/2 pachet de unt
  • o nucă de drojdie
  • un praf de sare
  • 1 litru ulei pentru prăjit
  • zahar pudră
  • câteva picături de dragoste…

 

Mod de preparare

Într-un vas se amestecă drojdia cu laptele călduț și un pic de făină, se lasă deoparte 20-25 de minute până începe să dospească. După ce a dospit, se amestecă cu făina, apoi se toarnă untul topit și se încorporează toate. Gălbenușurile se freacă bine cu zahărul, până se dizolvă zahărul și iese o spumă aerată, albușurile se bat spumă tare, pentru a obține gogoși pufoase. Dacă vă grăbiți, puteți amesteca ouăle cu zahărul. Se toarnă gălbenușurile frecate cu zahăr peste celelalte ingrediente și se frământă. După ce sunt încorporate gălbenușurile, se adaugă albușurile bătute spumă și se frământă până când aluatul devine elastic și se desprinde de pe mână. Pe parcurs, se adaugă picăturile de dragoste pentru un gust delicios! După ce aluatul este gata frământat, se lasă la dospit acoperit cu un șervet curat până își dublează volumul. Aluatul dospit se întinde cu sucitorul până ajunge de 1-1,5 cm. Nu se apasă prea tare, pentru a păstra aerul în aluat. Foaia de aluat se taie cu un pahar pentru a da forma gogoșilor. Se pune uleiul la încins și se prăjesc gogoșile. După ce se scot din ulei, se așază pe o tavă sau pe o farfurie plată și se pudrează cu zahăr.

Poftă bună!

Răspunde