FITS 2024: Program și bilete

FITS 2024: Program și bilete

Biletele pentru cea de a 31- a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) sunt puse în vânzare, începând de astăzi, 19 aprilie, ora 12:00, pe site-ul www.sibfest.ro și la agenția de bilete a TNRS, aflată pe strada Nicolae Bălcescu nr. 17.

Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat ieri, într-o conferință de presă, publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor. Pe site-ul festivalului sunt prezentate atât spectacolele indoor ale unor artiști de renume internațional, cât și fantasticele spectacole outdoor pe care FITS le propune la ediția din acest an, care va avea loc în perioada 21 iunie – 30 iunie. Astfel, publicul va putea să-și stabilească un program foarte clar, pentru a se bucura de experiența completă pe care o oferă festivalul. De asemenea, Chiriac a dezvăluit şi cele şapte nume care vor fi distinse cu stele pe Aleea Celebrităţilor. Actori, regizori, coregrafi şi autori vor fi celebraţi la Sibiu şi vor rămâne în istoria festivalului alături de celelalte 63 de nume. Cele şapte personalităţi sunt: actorul american John Malkovich, regizoarea germană Susanne Kennedy, coregrafa belgiană Anne Teresa De Keersmaeker, regizorul de teatru de origine greacă şi preşedintele Comitetului Internaţional al Jocurilor Olimpice de Teatru Theodoros Terzopoulos, actriţa de film de renume mondial Isabelle Adjani, regizorul de origine română David Esrig şi Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului, distins în 2023 cu premiul Nobel pentru literatură.

Prietenie

Tema din acest an – PRIETENIE – surprinde importanța relațiilor interumane care au stat la baza dezvoltării festivalului de-a lungul celor 31 de ani de existenţă. Fiecare invitat sau spectator care a ajuns la Sibiu din 1993 până azi a creat o relație puternică cu festivalul, o prietenie pe viaţă.

Bilete între 30 și 150 de lei

Ca dovadă a acestei prietenii faţă de public, Constantin Chiriac a evidențiat că preţurile biletelor rămân neschimbate şi în acest an, la acelaşi nivel cu ediţiile anterioare, deşi toate costurile au crescut exponenţial, în special în ceea ce priveşte logistica. Pe lângă sutele de evenimente cu acces liber, preţul biletelor rămâne la nivelul anului 2022 şi este cuprins între 30 şi 150 de lei. Vor exista, desigur, şi reduceri pentru mai multe categorii.


Iată câteva dintre cele mai importante spectacole care vor fi parte din FITS31:

 • În singurătatea câmpurilor de bumbac, spectacol în regia lui Timofey Kulyabin, cu John Malkovich şi Ingeborga Dapkūnaitė pe 26, 27 şi 28 iunie la Fabrica de Cultură.
 • Freamătul sufletului, un spectacol cu starul cinematografiei franceze, Isabelle Adjani, într-un rol de excepţie la Filarmonica de Stat pe 26 iunie.
 • ANGELA (o buclă în timp), un spectacol îndrăzneţ realizat de una dintre cele mai apreciate personalităţi din teatrul german, Susanne Kennedy, la Fabrica de Cultură pe 28 şi 29 iunie.
 • Not once, o instalaţie video realizată de doi artişti uriaşi ai lumii: Mikhail Baryshnikov  și Jan Fabre. 5 performance-uri video programate în fiecare zi, pe toată durata festivalului.
 • Afrodita şi eliberarea lumii (un vodevil muzical grecesc) – un spectacol în premieră mondială realizat de The Actor’s Gang, compania condusă de Tim Robbins. 3 reprezentaţii la Filarmonica de Stat pe 21 şi 22 iunie.
 • Trezirea, un alt spectacol prezentat în premieră mondială la Sibiu, realizat de Pippo Delbono împreună cu Emilia Romagna Teatro, pe 21 şi 22 iunie.
 • Alice, un spectacol de dans contemporan adus de compania B.Dance din Taipei, pe 24 şi 25 iunie la Centrul Cultural „Ion Besoiu”.
 • Sol invictus, un spectacol de dans contemporan al companiei franceze Herve Koubi pe 26 şi 27 iunie la Centrul Cultural „Ion Besoiu”.
 • Circ în stil african, de la compania Cirque Kalabanté, o coproducţie Canada – Guinea, pe 28 şi 29 iunie la Centrul Cultural „Ion Besoiu”.
 • Carpaţii ca nişte pete pe pielea mea, un spectacol de la Burgtheater în regia Mirei Stadler pe un text pentru care autorul Thomas Perle a primit în 2019 Premiul Retzhof Drama, pe 27 şi 28 iunie la Teatrul Gong.

În ceea ce privește spectacolele outdoor, programul este unul plin de momente de magie:

 • People Power Partnership (PPP) este un proiect de teatru-dans participativ pentru spațiul public, care facilitează întâlniri reale și durabile, într-un context artistic și va fi prezentat în 21 iunie, în Piața Mare.
 • Pe urmele lui Moby Dick prezintă o adevărată odisee urbană a căpitanului Ahab în urmărirea faimosului cetaceu în 22 iunie, în Piața Mare.
 • Invitație la bal al companiei Remue Ménage ne poartă înapoi în La Belle Époque, unde timpul este trecător și oamenii își dau întâlnire, unde dansul și circul aduc voie bună, unde frumusețea ne-nconjoară, în Piața Mare.

„În perioada 21 iunie – 27 iunie vom oferi publicului FITS o selecție inedită de parade stradale cu momente artistice de teatru, muzică, dans și circ contemporan, susținute de grupuri internaționale de teatru de stradă, batucada, cimpoieri și diverse fanfare, având costume și măști cu totul speciale, care vor crea acea ambianță plină de ritm, bucurie și culoare, specifică spectacolelor outdoor.

Nu vor lipsi, desigur, nici concertele din Piața Mare. Holograf, Compact, Viorica și Ioniță de la Clejani și Connect-R sunt doar câteva dintre numele care vor urca pe scenă în cele două weekenduri de festival”, au mai declarat organizatorii.

Răspunde