Sub genericul „Imaginea lui Hristos în bisericile evanghelice din Transilvania,” Muzeul Bisericii Evanghelice C.A. din România, situat la Casa Teutsch, propune o expoziție specială vizând aspecte de istoria artei.
Vernisajul va avea loc pe 16 mai, de la ora 18.00.
„Dintre Bisericile rezultate în urma Reformei din Transilvania, doar Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană (luterană) a păstrat imaginile în cadrul cultului. Modelele iconografice pentru numeroasele reprezentări ale lui Hristos provin în cea mai mare parte din Biserica Răsăriteană și au fost transmise în țările din Europa Centrală și de Vest prin intermediul Italiei și al Bisericii Apusene. Expoziția de la Muzeul Bisericii Evanghelice C.A. își propune ca, prin reprezentările lui Hristos, să ofere o perspectivă asupra profilului cultural și confesional al Transilvaniei, în care Hristos este cinstit ca şi Cap al Bisericii și centru al mărturisirii creștine comune.
Expoziția a fost inspirată de noile tipuri de imagini din frescele descoperite de Kiss Lóránd în ultimii 30 de ani, precum și de reprezentările de dinainte și de după Reformă de pe mobilierul liturgic, care au făcut obiectul unei intense cercetări de istoria artei în această perioadă.
Dorim să mulțumim Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu, Landului Carintia, Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România precum și unui donator privat pentru susținerea financiară”, transmite Heidrun König, coordonatoarea muzeului.
Expoziția va fi deschisă zilnic, de luni până sâmbătă, între orele 10.00 și 17.00, cu intrare liberă, până la data de 30 octombrie.