Bani pentru artă contemporană

Bani pentru artă contemporană

Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu va putea achiziţiona noi lucrări, cu sprijinul Ministerului Culturii, după mai bine de cinci decenii în care Muzeul Național Brukenthal nu a mai avut fonduri de achiziţie.

„Începând din acest an, programul Ministerului Culturii de achiziţie de artă contemporană, pentru creşterea patrimoniului cultural, va fi extins în premieră cu alte două muzee naţionale. Alături de Muzeul Naţional de Artă Contemporană Bucureşti, care până acum a avut două sesiuni de achiziţii, din acest an şi Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal, din Sibiu şi Complexul Muzeal Naţional Moldova, din Iaşi, îşi vor îmbogăţi colecţia cu noi piese. Am aflat că Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu nu a mai avut fonduri de achiziţie de mai bine de 50 de ani şi este important ca Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu să poată să achiziţioneze noi lucrări de artă. Cu un Festival Internaţional de Artă Contemporană (SCAF), de renume, achiziţia de artă contemporană este un fapt binevenit”, a anunţat ministrul Culturii, Raluca Turcan, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ea a precizat că procedurile vor viza operele de artă originale, din toate mediile, inedite, relevante pentru constituirea canonului artei contemporane, opere aparţinând atât artiştilor de referinţă ai istoriei recente, cât şi tinerelor generaţii, potrivit Agerpres.

Turcan spune că este important ca muzeele să îşi îmbogăţească colecţiile prin achiziţie de artă şi să contribuie efectiv la elaborarea istoriei artei contemporane din România, „garantând publicului actual şi din viitor accesul la un ansamblu de forme, curente şi fenomene reprezentative”.

Ministrul încurajează artiştii din România şi din diaspora să participe la sesiunea de achiziţie din acest an, îmbogăţind prin lucrările lor patrimoniul cultural naţional, aflat în trei muzee de prestigiu din ţara noastră, din cele trei provincii româneşti.

„Felicit directorii muzeelor implicate: Călin Dan, Alexandru Constantin Chituţă şi Andrei Apreotesei, pentru implicarea şi suportul în derularea acestei noi achiziţii de artă, care va constitui un stimulent pentru producţia artistică actuală! Din acest an, sute de lucrări de artă realizate de numeroşi artişti vor face parte din colecţia muzeelor din Bucureşti, Sibiu şi Iaşi”, a mai transmis Raluca Turcan, citată de Agerpres.

Răspunde