Vârstnicii din Sibiu, protagoniștii unui proiect inedit

Vârstnicii din Sibiu, protagoniștii unui proiect inedit

Asociaţia Gutenberg în Era Digitală a înscris la Maratonul Internțional Sibiu proiectul „Ora Seniorilor”, care se adresează persoanelor cu vârsta de peste 65 ani din municipiul Sibiu.

„Muzeu. Atelier. Tipografie. Sibiu” (MATS), unul dintre cele mai proaspete spații culturale din oraș, îi așteaptă de acum cu provocări interesante și pe sibienii trecuți de prima tinerețe.

Activitatea conţine turul ghidat al muzeului privat de tipografie din Sibiu, în care sunt prezentate istoria tipografiei locale, evoluţia comunicării, patrimoniul muzeului. De asemenea, cei interesați vor lua parte la atelierul „Tipo Scrabble”.

„Tipo Scrabble este un joc de societate unic, prototip, marca MATS, conceput pentru vârstnici, şi constă în design-ul şi producţia unui kit de lucru care conţine 503 litere din lemn de fag, monobloc, modular care are la bază strategia interactivă a jocurilor de cuvinte combinată cu jocul Scrabble, în care fiecare participant culege litere manual din casa de litere, compune cuvinte, cerneluieşte şi tipăreşte un poster format A3”, au explicat reprezentanții asociației.

Alături de crearea acestui joc de societate original, „cu garanţie pentru trei generaţii”, proiectul „Ora Seniorilor” îşi propune să realizeze 12 ateliere de tipografie cu 72 vârstnici, patru interviuri cu tipografi sibieni şi o expoziţie temporară la MATS şi parteneri.

Deşi Sibiul a fost locul de naştere al tiparului în Transilvania, 90% dintre vizitatorii muzeului nu cunosc această informaţie, iar în ultimul an, doar 22 persoane cu vârsta peste 65 ani au vizitat MATS. Așadar, proiectul urmăreşte ca participantii să beneficieze de activităţi relaxante, manuale, de incluziune socială şi de cunoaştere a tradiţiilor. El accentuează importanţa menţinerii și promovării activităților cognitive pentru susţinerea sănătăţii creierului și a bunăstării generale prin introducerea activităţilor manuale în rutina zilnică a vârstnicilor care pot ajuta la încetinirea declinului cognitiv, la îmbunătățirea agilității mentale și la calitatea generală a vieții. Activitatea îşi propune să dezvolte următoarele abilităţi: motricitatea fină şi atenţia la culesul de litere; logica, concentrarea şi rezolvarea problemelor pentru aranjarea literelor corect lexical şi în oglindă pentru antrenarea memoriei şi percepţiei; activarea tuturor simţurilor: vizual, auditiv, tactil, olfactiv.

În septembrie 2022, Asociaţia Gutenberg în Era Digitală a înfiinţat primul muzeu interactiv de tipografie din ţară la Sibiu, care a avut în ultimul an peste 4.000 de vizitatori şi participanţi la atelierele de tipografie, prin programe precum „Şcoala Altfel”, „Săptămâna Verde”, Târgul de Crăciun, teambuilding-uri, petreceri sau activități de terapie prin artă.

Un muzeu viu, în care exponatele şi colecţiile muzeale se transformă în unelte şi maşini cu care vizitatorul interacţionează, MATS organizează tururi ghidate, ateliere de tipografie şi evenimente, cu scopul de a implica şi educa publicul de toate vârstele în arta şi tehnica tipografică, cultura şi istoria tiparului.

„MATS este rezultatul a mai multor proiecte începute în urmă cu 11 ani: designul de literă, producţia de kituri educaţionale CAD/CAM la CNC pentru export: universităti internaţionale de artă, muzee internaţionale de tipografie, tipografi, artizani. MATS se identifică cu valorile de salvare, protejare şi promovare a patrimoniului tipografic imaterial şi material pentru generaţiile prezente şi viitoare. În plus. MATS tipăreşte verde – toate presele de tipografie sunt acţionate manual fără electricitate”, au mai adăugat inițiatorii proiectului.

Răspunde