Teatru esențial pentru adolescenți și tineri

Teatru esențial pentru adolescenți și tineri

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă vineri, 5 aprilie, și sâmbătă, 6 aprilie, de la orele 18:00, spectacolul „Regulile jocului”, scris și regizat de Yann Verburgh (Franța), avându-i în distribuție pe Eliza Păuna și Paul Bondane.

„Regulile jocului” este o montare impresionantă despre forța distrugătoare a războaielor și puterea salvatoare a imaginației. Nama și Oldo, doi copii, victime și totodată supraviețuitori ai ultimului dintre ultimele războaie, se întâlnesc pe ruinele unui oraș, își spun poveștile de viață și, din joacă, încep un plan de schimbare a regulilor unei societăți cu prea puțină magie pentru un copil. Însă jocul de imaginație nu durează foarte mult, iar peste visele lor intervin 5.000 de zile și distanța. Nama pleacă în Statele-Păcii, în timp ce Oldo rămâne în Țara Războaielor. În acest timp, viețile celor doi se vor schimba, dar nu și dorința comună din inimile lor: o lume fără războaie.

Decizia autorului de a scrie acest text vine după o vizită în Belgrad la finalul lui 2016 și după difuzarea imaginilor tulburătoare cu copiii bombardați în Alep, în ianuarie 2017. Aceste două momente i-au stârnit curiozitatea filosofică despre cum se dezvoltă o societate în funcție de sistemul politic și despre cum viața continuă după reconstrucția unei lumi distruse de război. Documentarea pe acest subiect este una amplă, în cadrul unor ateliere de dramaturgie în Europa și Africa, cu lecturi la care au participat peste 1000 de copii. Curajos, într-un limbaj contemporan și poetic, spectacolul provoacă o radiografie a lumii din jurul nostru, propunând un text de teatru politic cu un fir narativ clar și simplu. Construit în jurul unei utopii, textul păstrează un ton optimist, prin care propune o alternativă în mai bine prin puterea copiilor de a schimba regulile, textul fiind tradus în limba română de Diana Nechit.

Universul creat pe scenă este unul al visului, cu o atmosferă post-apocaliptică articulată prin scenografia Velicăi Panduru și prin creațiile video ale Ioanei Bodale. Muzica pentru acest spectacol este o creație originală semnată de compozitorul și actorul Claudiu Urse. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Eliza Păuna și Paul Bondane, cu intervenții înregistrate ale actorilor Mircea Corcoveanu, Barbara Crișan, Mihaela Grigoraș, Nicoleta Lefter, Jenő Major, Gabriela Mitrea, Nicolae Suciu și Claudiu Urse. Spectacolul are o durată de aproximativ o oră și nu este recomandat celor cu vârsta sub 10 ani.

Costul unui bilet este 12 lei, tarif unic, flexibil, în limita locurilor disponibile. Biletele au fost puse în vânzare online prin teatrulgong.ro, dar și la sediul Agenției Teatrale din str. Alexandru Odobescu nr. 4, de miercuri până vineri între orele 11:00 și 18:00, sâmbăta de la 10:00 la 18:00 și duminica între orele 10:00 și 14:00.

Răspunde