Sibiu IT Cluster: Industria IT din Moldova, o oportunitate pentru companiile românești

Sibiu IT Cluster: Industria IT din Moldova, o oportunitate pentru companiile românești

Sibiu IT Cluster a participat, în perioada 22-23 februarie, la invitația Cluj IT Cluster, la Forumul Economic de la Chișinău. Evenimentul din capitala Moldovei, organizat sub auspiciile Familiei Regale a României, a reunit oameni de afaceri și experți din industria IT, reprezentanți ai autorităților locale și naționale, ai universităților și organizațiilor non-guvernamentale din România și Republica Moldova, dar și investitori din țări precum Polonia sau Italia.

Evenimentul, ajuns la a doua ediție, a fost organizat de Clubul de afaceri „International Business Society”, în parteneriat cu Agenția de Investiții din Moldova, StarNet, Digital Park, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova a Guvernului României și Transylvania Today. În cele două zile ale Forumului Economic de la Chișinău au avut loc mai multe paneluri de discuții, în jurul a trei direcții principale: investiții, inovare, integrare europeană. Printre subiectele dezbătute s-au regăsit și cele legate de dezvoltarea orașelor inteligente, tendințele de vârf și inovații în domeniul IT, digitalizarea zonelor rurale și a diverselor industrii, energia regenerabilă sau accesarea și utilizarea fondurilor europene nerambursabile.

Vicepreședintele Sibiu IT Cluster,  Marius Pătroi, a participat în cadrul panelului „Innovation Days IT: tendințe și inovații în domeniul tehnologiei informației”, alături de președintele Cluj IT Cluster, Stelian Brad. Pentru Sibiu IT Cluster au fost prezentate direcţiile de dezvoltare şi obiectivele pentru anul 2024, dar şi intenţia de colaborare cu clustere de profil şi cu mediul de afaceri din Republica Moldova. Cu această ocazie a fost lansată invitaţia către reprezentanţii industriei IT&C din Moldova de a participa la un eveniment care presupune schimbul de experienţă și bune practici, în Sibiu.

Marius Pătroi, vicepreședinte Sibiu IT Cluster: „În Sibiu deja s-a coagulat o comunitate IT&C puternică, suntem implicați activ în mai multe direcții, fie că vorbim de educație, antreprenoriat, startup-uri și dezvoltarea de produse sau business-uri cu tradiție și este de interes pentru noi să vedem astfel de posibilități și în Republica Moldova.”

Industria IT&C din Republica Moldova este unul din sectoarele strategice ale economiei de peste Prut, cu cea mai accelerată creștere, de 9,4% din PIB. Pentru a susține această creștere, statul vecin oferă o serie de facilități pentru investitorii români și străini, cum ar fi platforme online one-stop-shop pentru înființarea unei firmei în câteva ore, o platformă unică online pentru raportarea și plata taxelor și impozitelor, pentru asigurările medicale și sociale, recunoașterea semnăturilor electronice emise în Uniunea Europeană, dar și posibilitatea emiterii unei semnături electronice de către Republica Moldova. De asemenea, autoritățile din Moldova pot emite împuterniciri judiciare in format electronic pentru relațiile cu instituțiile statului.

Pentru companiile din domeniul IT care doresc să-și deschidă un sediu în Parcul Tehnologic de Inovare din Moldova (Moldova Innovation Technology Park) sunt oferite o serie de beneficii suplimentare, precum scutirea totală de impozit pe salariu, astfel încât salariul net devine egal cu salariul brut, dar și impozit unic pe profit de 7%, în timp ce profitul reinvestit este scutit de impozit complet.

Răspunde