România este țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe cazuri de tuberculoză – aproape un sfert din cazurile înregistrate fiind raportate aici, potrivit ultimului raport al Centrului European de Prevenție și Control al Bolilor (ECDC). Peste 100 de cazuri s-au înregistrat la Sibiu numai anul trecut.
Pe 24 martie este Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, iar reprezentanții Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu anunță că, la nivelul județului Sibiu, în anul 2023, au fost consemnate 105 cazuri de tuberculoză, 90 dintre acestea fiind cazuri noi, cu 11 la sută mai multe decât în 2022. 309 pacienți au fost internați cu tuberculoză în spital. Anul acesta, până în în prezent, numărul acestora este de 56.
„Persoanele care prezintă tuse de cel puțin 3 săptămâni, oboseală, lipsa poftei de mâncare, transpirații nocturne, scădere ponderală trebuie considerați ca potențiali bolnavi de tuberculoză. Îndemnăm, așadar, cetățenii care manifestă astfel de simptome să se adreseze medicului pentru investigații suplimentare, reducerea morbidității și mortalității tuberculozei prin menținerea unor rate adevate de detectare și succes al tratamentului reprezentând o prioritate în eliminarea acestei maladii. Cred că este bine să restabilim încrederea în sistemul de sănătate, întrucât, tratată corect, tuberculoza se vindecă, inclusiv cazurile de tuberculoză multidrog rezistente (MDR) beneficiind de tratament eficient, care este accesibil. În momentul de față avem posibilitatea să tratăm tuberculoza în întreaga țară și, bineînțeles, și în județul Sibiu, ca peste tot în lume, cu medicație de ultimă generație”, a declarat dr. Lavinia Danciu, director medical Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
Cristian Roman, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu: „Bolnavii cu tuberculoză au posibilitatea să se trateze în spitalul nostru la standarde europene, beneficiind atât de profesionalismul echipei medicale, cât și de condiții de cazare moderne. În ultimii ani, am investit masiv în dezvoltarea infrastructurii spitalului și în aparatura medicală, astfel încât la ora actuală dispunem de tehnologie avansată de diagnosticare precoce a tuberculozei. De asemenea, condițiile hoteliere au fost net îmbunătățite, fiind modernizate toate spațiile destinate spitalizării continue. Așadar, ne preocupăm în permanență să facilităm vindecarea pacienților cu tuberculoză și să întrerupem transmiterea acestei grave maladii în comunitate.”
În general, viața echilibrată, evitarea epuizării, o dietă sănătoasă, evitarea fumatului și menținerea igienei stricte protejează oamenii împotriva tuberculozei. Stilul de viață dezorganizat deschide o poartă de acces tuberculozei. Nopțile nedormite, stresul, orele îndelungate de muncă fără odihnă sau alimentația inadecvată sunt doar câteva din caracteristicile unui stil de viață care duce la slăbirea organismului.