Semințe cu suflet

Semințe cu suflet

Bastionul Soldisch va fi putea fi vizitat parțial de public, mâine, 23 martie, cu ocazia târgului “Semințe cu suflet”.

Organizat în cadrul programului “Târgul de țară: grădină și peisaj rural 2024”, târgul “Semințe cu suflet” va avea loc sâmbătă, 23 martie, începând cu ora 10.00, până la epuizarea semințelor, pe str. Bastionului, nr. 6A, Bastionul Soldisch. Astfel, pasionații de grădinărit pot beneficia de sfaturile membrilor grupului și de îndrumarea lor pentru a avea o grădină bogată în legume, fructe și plante ornamentale.

„Dăruirea semințelor e o investiție într-un viitor mai bun! Primul eveniment desfășurat în cadrul programului ‘Târgul de țară: grădină și peisaj rural’ este dedicat activităților legate de grădinărit, mai precis începutul practic al grădinăritului: sămânța, cea care înmagazinează în ea zestrea genetică a unei plante care, împreună cu priceperea grădinarului și cu grija lui, pe parcursul câtorva luni de zile, se transformă în fructe, legume, de fapt viață curată și sănătoasă, așa cum ne dorim cu toții. Dăruirea de semințe nu este o îndeletnicire nouă, grădinarii și agricultorii au făcut dintotdeauna schimb de semințe, puieți și de cunoștințe, ajungând astfel mai repede și mai ușor să stăpânească pământul, astfel încât să le ofere roade gustoase și hrănitoare. În satul tradițional, semințele uscate bine și învăluite în bucăți de hârtie, apoi pătrate în coșulețe de nuiele, erau puse primăvara devreme unele în răsadnițe, altele semănate direct în pământ, fiecare după rostul ei. Inițiatoarea grupului ‘Semințe cu suflet’, doamna Rodica Meiroşu, este și sufletul și organizatorul proiectului. După ce a locuit peste 30 de ani la oraș, s-a retras pe meleagurile natale, în județul Buzău, pentru a se ocupa de grădinărit, una dintre pasiunile ei, adunând și cultivând soiuri de legume și fructe românești. La început, membrii grupului își trimiteau semințele între ei, prin poștă, apoi au început să organizeze întâlniri prin țară, primele desfășurându-se în județele Buzău și Prahova. În ultimii ani, s-au organizat evenimente în toată țara, atât primăvara cât și toamna”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.

Cu acest prilej, Muzeul ASTRA le oferă sibienilor o nouă posibilitate de a cunoaște mai bine patrimoniul arhitectural al Sibiului prin vizitarea parțială a Bastionului Soldisch, ghidați de muzeograful dr. Adrian Stoia între orele 10.00-14.00.

Răspunde