Portul popular românesc, prezentat de Muzeul ASTRA la Madrid Mirela Crețu

Portul popular românesc, prezentat de Muzeul ASTRA la Madrid

Muzeul ASTRA itinerează la Muzeul de Artă și Tradiții Populare din Madrid expoziția „Cămașa. Eleganța veșmântului”, care reunește 138 de bunuri excepționale ale patrimoniului național al României, din care 130 sunt clasate în categoriile Tezaur și Fond.

Vernisajul va avea loc luni, 11 martie,  în prezența reprezentanților muzeului spaniol – prorectorul Universității Autonome din Madrid, Miguel Manso Silván, și conservatoarea muzeului, Ana Isabel Díaz-Plaza Varón, a reprezentanților Primăriei Madrid, a însărcinatului cu afaceri al Ambasadei României în Regatul Spaniei, Raluca Mihăilă, a directorului ICR Madrid, Maria Floarea Pop, și a reprezentanților Muzeului ASTRA, Mirela Crețu, director Managementul colecțiilor, Iulia Teodorescu, Elena Găvan și Camelia Ștefan, care vor susține prelegeri și vor oferi un tur ghidat al expoziției.

Expoziția reunește cămăși din colecțiile Muzeului ASTRA din Sibiu expuse fie individual, fie în ansambluri de costume tradiționale, aparținând spațiului multietnic transilvănean în dialog cu cămăși din zone limitrofe, de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în secolul al XX-lea. Statutul patrimonial al costumului tradițional începe să fie recunoscut în această perioadă, în contextul politico-cultural de căutare și definire a identității naționale. Costumele alese subliniază importanța codurilor vestimentare ale purtătorilor, cu elemente de croi similare dar tratate diferit, de la o regiune la alta. Accentul este pus pe eleganța costumului și sublinierea statutului social al purtătoarei/purtătorului într-un anumit moment al vieții. Ele devin coduri non-verbale, cu un puternic impact vizual.

„Eleganța veșmântului! Un discurs peste veacuri despre cămăși create cu dăruire și purtate cu rafinament! Vă invităm să le descoperiți în pânze rigide de cânepă cusute cu fir de lână sau de arnici (bumbac) și în pânze spumoase de in și bumbac cusute cu râuri de mătase! Vor fi expuse nouă costume spectaculoase de fată și nevastă din zona Sibiului, Mărginimea Sibiului (Rășinari, Săliște), Țara Oltului (Săcădate, Avrig), zona Rupea (Paloș), Valea Hârtibaciului (Săsăuș) și două costume bărbătești din Mărginimea Sibiului (Săliște) și de pe Valea Hârtibaciului (Săsăuș). Expoziția va fi completată cu cămăși din Sibiu, zona Munților Apuseni și din Țara Bârsei, cu acoperăminte de cap de sărbătoare din Avrig, Jina și Sibiu cu mostre inedite de broderie – trei planșe din albumul Minerva Cosma (35 mostre de broderie) și încă 14 mostre reprezentative pentru cusăturile de pe cămăși. Vizitatorii vor fi invitați să cunoască lumea transilvăneană din prima jumătatea a secolului al XX-lea prin acuarele și fotografii din arhiva documentară a Muzeului ASTRA și să descopere tiparele după care se cos cămășile din zonă realizate de cercetătorul etnograf și totodată sensibila acuarelistă Iuliana Fabritius-Dancu”, a precizat Mirela Crețu, director muzee pavilionare Muzeul ASTRA, care semnează conceptul expozițional alături de Iulia Teodorescu.

Expoziția de patrimoniu, realizată prin colaborarea dintre Muzeul ASTRA, Muzeul de Artă și Tradiții Populare din Madrid și Institutul Cultural Român din Madrid, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, cu patronajul Ministerului Culturii din România, va putea fi vizitată gratuit, până pe 24 iunie.

Răspunde