„Până în ultima clipă am crezut că vom putea susține acest concert”

„Până în ultima clipă am crezut că vom putea susține acest concert”

Onorat public, sunt Cosmin Fidileș, concertmaestru al Filarmonicii de Stat Sibiu. Pentru seara zilei de 14 martie am pregătit pentru dumneavoastră împreună cu toți colegii mei, inclusiv colaboratori, dirijor și solist, un concert foarte frumos. O lucrare muzicală românească foarte puțin cântată, dar foarte expresivă, suita „Picturi de Grigorescu” compusă de Ion Hartulary Darclee, Concertul pentru violoncel de Camile Saint-Saens interpretat de un prieten al orchestrei noastre, Octavian Lup, și Simfonia a VII-a de Serghei Prokofiev, o lucrare excepțională (completată și de viziunea interpretativă a dirijorului Radu Zaharia) pe care eu am cântat-o pentru prima dată alături de colegii mei din orchestra Filarmonicii Sibiu.
Până în ultima clipă am crezut că vom putea susține acest concert pentru dumneavoastră. Premisele erau împărțite, deoarece ni s-a adus la cunoștință cu 2 zile înainte faptul că va avea loc o grevă de avertisment a SAIFS la 18:30, cu o durată de 2 ore, deși a fost formulată către SAIFS și o solicitare din partea celorlalți artiști de a se găsi o formă de protest care să nu influențeze ora de începere a concertului sau integritatea acestuia. De asemeni, în timpul repetițiilor, lucrările muzicale au prins contur, repetiția generală a fost la un nivel artistic foarte ridicat, oferind multor colegi satisfacția lucrului bine făcut. Aceste lucruri în ansamblu m-au făcut să cred și să sper că instinctul artistic îl va domina pe cel al angajatului.
De aceea, împreună cu colegii mei neafiliați Sindicatului Artiștilor Filarmonicii de Stat Sibiu, am intrat pe scenă în fața dumneavoastră la ora stabilită a concertului, cu intenția de a crea o emulație, de a uita divergențele, de a lua împreună parte la un act artistic și a vă impresiona cu muzica de care ne-am bucurat și noi în decursul acestei săptămâni. Din păcate, acest lucru nu a fost posibil. Orchestra este un întreg, distribuția și numărul de instrumente muzicale, proporțiile sonore, intensitățile dinamice și culorile timbrale sunt esențiale în a prezenta o variantă interpretativă de succes. Plus concentrarea și starea de spirit potrivită muzicii, a fiecărui artist implicat.
Am fost pus în fața situației de a constata că unii colegi erau pe scenă fără instrumentele muzicale; intenția de a nu se implica în actul artistic pe perioada desfășurării grevei era vădită, de asemeni acordajul orchestrei a fost refuzat. În acel moment am informat reprezentantul biroului artistic că suntem în imposibilitatea de a susține concertul. Nu ne-a rămas decât să părăsim scena, dezamăgiți și noi ca și dumneavoastră de lipsa interacțiunii prin artă. A fost un moment greu și pentru noi. Sper ca în viitor acest repertoriu să fie reprogramat și, de asemeni, această situație regretabilă să nu se repete. Respect legalitatea constituirii unui sindicat reprezentativ, dar la rândul meu sunt artist și toată viața mi-am dorit să cânt într-o orchestră, în fața unui public în continuă creștere, să descopăr muzică și să o împărtășesc cu voi!
Cu mult respect, Cosmin!

Cosmin Fidileș, concertmaestru Filarmonica de Stat Sibiu

Nota redacției: Conflictul de muncă de la Filarmonica de Stat Sibiu afectează deja și publicul. Oficial, conflictul a fost declanșat după eșuarea negocierilor pentru Contractul Colectiv de Muncă, însă mesajele muzicienilor din sindicat arată că singura revendicare este demisia sau demiterea managerului Cristian Lupeș. De câteva săptămâni consecutiv, Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu (SAIFS) recurge la greve de avertisment exact în intervalele orare dedicate concertelor simfonice, ceea ce produce efecte similare unei greve generale. Deosebirea fundamentală ar fi că muzicienii își primesc în continuare salariile întregi, chiar și fără a susține concertele. Până acum, conducerea Filarmonicii a reprogramat concertele simfonice și a adaptat programele, pentru a oferi totuși ceva publicului. Totuși, în această săptămână, s-a decis începerea concertului la ora 19.00, așa cum este tradiția instituției, în speranța că sindicaliștii care anunțaseră grevă de avertisment între orele 18.30 și 20.30 vor renunța să mai pedepsească publicul. Așa cum era de așteptat, concertul s-a încheiat fără să înceapă, iar SAIFS manipulează opinia publică difuzând un filmuleț în care afirmă că publicul sibian îi aplaudă în semn de susținere, deși se vede clar că spectatorii au plecat și cei de pe scenă se aplaudă singuri cu sala goală.

„Pentru a răspunde dezinformărilor virulente lansate în spațiul public de Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu, precizăm că greva a fost anunțată de SAIFS înaintea desfășurării concertului, dar nu a precedat demersurile organizatorice, așadar 𝗻𝘂 𝗰𝗼𝗻𝗰𝗲𝗿𝘁𝘂𝗹 𝗮 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗼𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘇𝗮𝘁 𝗶̂𝗻 𝘁𝗶𝗺𝗽𝘂𝗹 𝗴𝗿𝗲𝘃𝗲𝗶, 𝗰𝗶 𝗴𝗿𝗲𝘃𝗮 𝗮 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗼𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘇𝗮𝘁𝗮̆ 𝗶̂𝗻 𝘁𝗶𝗺𝗽𝘂𝗹 𝗰𝗼𝗻𝗰𝗲𝗿𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶. Reamintim că planificarea stagiunii simfonice se face cu mult timp în avans. Concertul care ar fi trebuit să se desfășoare seara trecută era deja promovat de câteva săptămâni, așa cum demonstrează informațiile publicate pe canalele proprii de comunicare ale Filarmonicii, afișele din oraș, comunicatele și anunțurile din mass media și social media. Regretăm că publicul este afectat de manifestări care nu au nici o legătură cu idealul artistic și sperăm că vom ajunge, din nou, la armonie”, a declarat conducerea Filarmonicii.

Reamintim că, în această săptămână, 43 de angajați ai Filarmonicii Sibiu au semnat și transmis sindicatului o solicitare de a nu li se îngrădi dreptul la muncă. Salariații neafiliați sindicatului condus de pianista Monica Florescu au cerut ca grevele să fie organizate în alte intervale, pentru a nu mai afecta programul concertelor.

Răspunde