Omagiu unui sibian contemporan care a pășit pe urmele călătorilor sași din secolul XIX

Omagiu unui sibian contemporan care a pășit pe urmele călătorilor sași din secolul XIX

Muzeul ASTRA onorează contribuția lui Hans Peter Connerth, un artist sibian stabilit în Elveția, care în ultimii 10 ani a donat peste 550 de piese de artizanat extra-european din colecția personală.

El a continuat și a adus în secolul XXI tradiția călătorilor sași precum Andreas Breckner, Carl F. Jickeli, Arthur von Sachsenheim, Gustav A. Schoppelt, Karl Meliska și, desigur, Franz Binder, care au contribuit la dezvoltarea culturală a comunității lor de origine. Piesele fac parte acum din colecțiile Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder” din cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA Sibiu și au fost incluse în mai multe expoziții temporare.

Anul acesta, editura ASTRA Museum pregătește un catalog al colecției lui H.P. Connerth. Acesta va include o serie de interviuri realizate în perioada 2019 – 2024 de către muzeograful Adriana Avram, în cadrul unei cercetări mai largi, pe marginea poveștii de viață și a călătoriilor realizate de către donator.

„Privind donația ca un întreg, dincolo de piesele individuale, modul de constituire a acesteia ne arată felul în care a evoluat perspectiva lui Connerth asupra lumii și asupra rolului pedagogic al unor astfel de colecții. Orice reinterpretare critică a patrimoniului poate azi să se facă doar căutând răspunsuri la întrebări care plasează o colecție, prin intermediul cercetării donatorilor, în contextul personal al unei istorii de viață care se desfășoară pe fundalul unor tendințe ale Istoriei”, au precizat reprezentanții Muzeului ASTRA.

Artistul plastic H.P. Connerth s-a născut la Sibiu, în anul 1939. În 1961, emigrează din România și din 1962 este stabilit în Elveția. „Sibian sunt și așa am rămas. Aici e doar o mică parte a colecției pe care am donat-o. Am colecționat jucării, sculptură și tot ce am mai găsit. Doresc să le donez, să le poată admira cât mai mulți oameni. Nu am vrut să le vând fiindcă pentru mine aspectul financiar nu este important”, mărturisea acesta, într-un interviu.

Răspunde