La Sadu, Mătăuzele alungă răul și aduc voia bună de Lăsatul Secului Mătăuzele

La Sadu, Mătăuzele alungă răul și aduc voia bună de Lăsatul Secului

Mătăuzele revin la Sadu, în acest sfârșit de săptămână, ca în fiecare an!

Duminică, 17 martie, la lăsarea serii, cei care respectă tradiția sunt așteptați în piața centrală din comună pentru a se bucura împreună de tradiția Mătăuzelor.

„Obiceiul Mătăuzelor îl reluăm an de an la intrarea în Postul Paștelui, ardem în mod simbolic răul și ne pregătim sufletele pentru o perioadă de șapte săptămâni de post, la finalul cărora vom întâmpina cu inima deschisă Învierea Domnului Nostru Iisus Hristos”, transmit reprezentanții Primăriei Sadu.

Până atunci, astăzi și mâine, doritorii se mai pot înscrie să fie voluntari, la sediul Primăriei sau online pe sadu.ro. „Mătăuzele vor voluntari! Vă reamintim că până, sâmbătă 16 martie 2024, se pot face înscrieri pentru voluntari în cadrul Mătăuzelor. Haideți alături de noi! Distracția e garantată!”, anunță Primăria Sadu.

Din timpuri vechi, Lăsatul secului de Paşti are o însemnătate deosebită pentru sădeni. Pe dealurile de lângă sat – al Râpei şi al Picuiului – tinerii încing focuri pe care se aprind „mătăuze”, care se învârt în jurul corpului spre a speria duhurile rele, dar se fac și strigături prin care sunt ironizaţi cei care încă nu s-au căsătorit. În case, gospodinele pregătesc gogoşi cu brânză sau marmeladă pe care le mănâncă cu prietenii sau vecinii, la „şezătoarea vecinilor”, dar se împart şi la copii. Apoi, credincioşii ţin tot postul cu strictețe. În perioada de la Lăsata secului şi până la Înviere, la biserică, se țin câte două slujbe, dimineaţa şi seara.

Răspunde