Pentru a cincea oară, Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu (SAIFS) organizează o grevă de avertisment în intervalul dedicat concertului simfonic. Luând act de această decizie, dar ținând cont în primul rând de interesul legitim al publicului plătitor de bilete și respectând opțiunea majorității salariaților de a susține concertul conform programului, conducerea instituției a anunțat că se așteaptă ca toți artiștii instrumentiști să își onoreze datoria față de spectatori.
Așadar, joi, 14 martie, de la orele 19.00, publicul meloman este invitat la Sala Thalia.
Anunțul grevei vine după ce, în această săptămână, peste 40 de angajați ai Filarmonicii de Stat Sibiu (FSS) au transmis sindicatului condus de Monica Florescu și managementului FSS solicitarea de a li se respecta dreptul constituțional la muncă, potrivit unui comunicat al FSS. Semnatarii documentului, mai mult de jumătate dintre angajații Filarmonicii, au cerut sindicatului ca, de acum înainte, orice manifestare sindicală să fie desfășurată în afara orelor de concert (19:00 – 21:00) sau să se încadreze în pauza de 15 minute din timpul concertului, pentru a nu încălca dreptul la muncă al angajaților care nu sunt membri de sindicat și a nu-i supune unor eforturi suplimentare.
“Noi dorim să ne respectăm contractele de muncă și angajamentele față de public și să ne desfășurăm activitatea în parametrii normali, organizând, promovând și susținând evenimentele prevăzute în programul instituțional.
Considerăm că dreptul la grevă este un drept fundamental, dar vă punem în vedere că la fel este și dreptul la muncă, drepturi prevăzute în primul rând de Constituția României, drepturi care funcționează împreună și care trebuie respectate concomitent, indiferent de felul muncii sau de obiectul de activitate al locului de muncă. Art. 157 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social precizează următoarele: «(1) Angajaţii/lucrătorii care nu participă la grevă îşi vor continua activitatea. (2) Angajaţii/lucrătorii aflaţi în grevă trebuie să se abţină de la orice acţiune de natură să împiedice continuarea activităţii de către cei care nu participă la grevă.»
Protestele SAIFS de natură să împiedice susținerea concertelor, cât și greva de orice tip, afectează atât instrumentiștii care nu iau parte la aceste acțiuni, cât și restul colegilor din administrația Filarmonicii de Stat Sibiu, personalul artistic, administrativ, economic, juridic și tehnic și încalcă, efectiv, dreptul acestora la muncă, motiv pentru care solicităm încetarea acestor practici, reamintindu-vă cuvintele filosofului John Stuart Mill: «Libertatea ta se termină acolo unde începe libertatea celuilalt»!”, se arată în scrisoarea celor 43 de angajați.
Lupeș: “Acest comportament dovedește lipsă de respect pentru toată lumea”
“Filarmonica de Stat Sibiu își va desfășura activitatea în orarul obișnuit, indiferent de amenințările la care este supusă de către organizația sindicală legal constituită.
Filarmonica de Stat Sibiu a demonstrat, săptămâni de-a rândul, faptul că înțelege dreptul la liberă exprimare a membrilor de sindicat și, împreună cu publicul, am acceptat să ne modificăm programul de lucru sau de concert pentru a arăta înțelegere, bună credință și de asemenea, invitație la conciliere prin atitudine pacifistă.
Totuși, constat că sindicatul filarmonicii organizează a 5-a grevă de avertisment cu scopul vădit de a deranja și încurca publicul meloman, publicul plătitor de bilete.
Instituția, majoritatea angajaților și conducerea Filarmonicii nu mai tolerează un astfel de comportament lipsit de responsabilitate: prima grevă (15 minute) – de la ora 20.00; a doua grevă (15 minute) – de la ora 19.00; a treia grevă (2 ore) – de la ora 19.00; a patra grevă (2 ore) – de la ora 19.00; a cincea grevă (2 ore) de la ora 18:30.
Acest comportament dovedește lipsă de respect pentru toată lumea și o batjocură la adresa colegilor și, în primul rând, a publicului.
Filarmonica de Stat Sibiu își va desfășura activitatea așa cum este anunțată pe site și prin afișe, iar concertul de joi, 14 martie va începe la ora 19:00, indiferent de ce decizie va lua conducerea sindicatului. Reamintim membrilor de sindicat că toți angajații au dreptul legal la muncă și, prin legislația specifică, acțiunile sindicale nu au voie să încalce nimănui acest drept. Dacă cei 64% dintre angajații neafiliați la sindicat nu vor putea să își exercite dreptul la muncă din cauza faptului că o parte dintre muzicieni nu vor cânta de la ora 19:00, instituția va acționa în instanță împotriva tuturor celor care întreprind acțiuni neconforme cu legea”, a declarat managerul Cristian Lupeș.