Cu ochii după păsări

Cu ochii după păsări

Despre birdwatching se vorbește despre multă vreme în Occident, oamenii fiind invitați, în grupuri organizate și însoțiți de un specialist, să observe viața păsărilor dintr-un anumit areal.

Acest tip de activitate recreativă prinde tot mai  mult teren și în județul Sibiu unde, prin programul Anii Drumeției, sunt organizate ieșiri în natură care au ca scop urmărirea păsărilor în mediul lor natural.

„Este suficient să ne gândim că aproape 60% din suprafața județului Sibiu este încadrată ca arie naturală protejată de interes european și, de aici, avem deja toate motivele să ieșim în natură, să-i cunoaștem fauna și flora. Avem o mare diversitate de păsări, de la cele care trăiesc în zonele cu apă, la cele care preferă pădurile sau munții”, spune Mihai Proca, ghid Anii Drumeției.

La mijlocul lunii martie, Mihai a organizat o drumeție pentru observarea păsărilor în zona râului Olt, eveniment care s-a bucurat o mare priză la public: „Au venit în special familii cu copii, iar acest lucru este minunat pentru că atunci când cei mici ajung să cunoască natura, cu tot ceea ce înseamnă echilibrul dintre faună, floră și oameni, în mod sigur le vor respecta și proteja atunci când vor crește. Am avut copii veniți chiar și din județul Cluj”.

Pe 30 martie, sibienii – și nu numai – sunt invitați la o nouă drumeție, în care vor fi observate păsările din pădurile din zona Dealul Gușteriței și a satului Hamba. Doritorii sunt invitați să-și aducă binocluri prin lentilele cărora vor căuta cinteze, pițigoi, ciocănitori, dar și specii călătoare: muscari și prigorii. „Dacă avem noroc, vom putea observa exemplare de acvilă țipătoare mică. În condițiile în care la nivel  mondial mai sunt undeva la 20.000 de perechi, în România ajung cam 2.000 de perechi, multe stabilindu-se pe perioada verii în zona Văii Hârtibaciului și a Podișului Târnavelor. Avem șansa să le admirăm, cu gândul că nu multă lume are această posibilitate”, a spus Mihai Proca.

Răspunde