Copșa Mică 1991-1992. Incursiune în trecut

Copșa Mică 1991-1992. Incursiune în trecut

Biblioteca ASTRA găzduiește, în perioada 25 martie – 7 aprilie, expoziția de fotografii „Copșa Mică 1991-1992. Incursiune în trecut”.

Instantaneele sunt realizate de doi fotografi norvegieni – Trond Berge și Svanhild Naterstad -, care au locuit în oraș la începutul anilor ’90, în timpul desfășurării un studiu socio-antropologic ce includea și cercetarea populației din localitate. Expoziția aduce în atenția publicului trecutul post-industrial al orașului Copșa Mică din primii ani de libertate, fotografiile devoalând ipostaze ale vieţii sociale și profesionale a locuitorilor.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 25 martie, la ora 17:00, în spațiul American Corner Sibiu, situat la etajul 5 al bibliotecii, în prezența primarului din Copșa Mică, Daniel-Tudor Mihalache, și a istoricului Răzvan C. Pop, managerul Bibliotecii ASTRA Sibiu.

“Orașul industrial Copșa Mică în care existau numeroase fabrici – de negru de fum, acid sulfuric, metale neferoase, materiale plastice – este astăzi cunoscut pentru nivelul ridicat de poluare din perioada comunistă, lucru despre care nu s-a vorbit în mod deschis decât după Revoluție. Șocantă era, mai ales înainte de ’89, preocuparea continuă pentru realizarea producției în detrimentul sănătății muncitorilor și a locuitorilor din zonă. În anii comunismului, în oraș speranţa de viaţă era mai scurtă cu 10 ani decât media pe ţară, iar majoritatea locuitorilor sufereau de saturnism (intoxicație cu plumb). Localitatea a fost nominalizată la categoria orașelor intens poluate cu cadmiu, în raportul World’s Worst Polluted Places pe anul 2012 al Institutului Blacksmits și Green Cross Elveția.

Copșa Mică de astăzi este departe de orașul tern de acum trei decenii, însă fotografiile celor doi norvegieni, expuse acum la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, rămân o mărturie valoroasă a trecutului învăluit în negru de fum”, spun organizatorii.

Răspunde