Conferință internațională dedicată rolului religiei în incluziunea socială a romilor

Conferință internațională dedicată rolului religiei în incluziunea socială a romilor

Conferința internațională „Rolul religiei în incluziunea socială a romilor: trecut și prezent” se va desfășura, în perioada 13-15 martie, la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în încheierea proiectului PARI, un proiect de cercetare al Universității „Lucian Blaga” Sibiu și Universității VID din Oslo, în parteneriat cu Biblioteca ASTRA.

Ceremonia de deschidere a conferinței va avea loc miercuri, 13 martie, ora 17:00, în Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA (Corp A, etaj 2), fiind urmată la ora 18:00 de vernisajul expoziției PARI, în foaierul bibliotecii (Corp B, parter). În cadrul expoziției vor fi făcute publice activitățile și rezultatele cercetării PARI, precum și fotografii, documente sau picturi. Vor fi prezentate cărți despre istoria și cultura romilor, publicații seriale editate în perioada interbelică de organizații și asociații rome, fotografii realizate de fotograful sibian Emil Fischer (documente iconografice aflate în patrimoniul Muzeului Național Brukenthal) și desene realizate de copii din comunitatea romă a județului Sibiu. Scopul este acela de sensibilizare a publicului cu privire la incluziunea socială a persoanelor de etnie romă cu ajutorul religiei. Expoziția va putea fi vizitată gratuit până pe 27 martie, zilnic, între orele 8:00 și 20:00.

Următoarele două zile ale conferinței vor fi dedicate prezentărilor științifice: 14 martie – Researchers` Day, 15 martie – Open Science Day. Vineri, la ora 11:00, va avea loc o masă rotundă, ce va cuprinde discuții cu reprezentanți ai instituțiilor publice, ai ONG-urilor și ai bisericilor, iar după amiaza, de la ora 14:00, se va desfășura un atelier de lucru.

prof. Stefan Tobler, manager proiect: „Religia joacă un rol central în participarea  romilor în societatea actuală. Aici ne referim la rolul bisericilor, indiferent de confesiune, care pot face mai mult în acest sens, dar și la rolul credinței religioase, care dă oamenilor un sentiment de apartenență și îi încurajează în abordarea problemelor cotidiene, în crearea unui viitor mai bun.”

Conferința se va încheia vineri, cu un concert susținut de copiii de la Asociația Matias din Jilava, începând cu ora 16:00, în Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA.

Răspunde