Casa la care te uiți… cu banii în mână!

Casa la care te uiți… cu banii în mână!

Pe aleile Muzeului ASTRA din Sibiu, ai toate șansele să găsești vizitatori ținând în mână câte o bancnotă de 10 lei. Rând pe rând, oamenii privesc spre o casă aflată la liziera Pădurii Dumbrava, apoi o compară cu imaginea de pe bancnotă. Toți se întreabă: cum este posibil ca un exponat de muzeu să ajungă pe banii românilor?

Casa din Vlădești, județul Vâlcea, a fost construită la 1835 și, de 18 ani, se află în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, unde poate fi admirată de toți cei ce iubesc patrimoniul tradițional românesc. Directorul general al muzeului sibian, Ciprian Ștefan, este sufletește legat de aceasta: „De achiziția, transferul și reconstrucția casei m-am ocupat personal, fiind prima casă adusă și gestionată de mine aici, în Muzeul în aer liber. A aparținut unei familii nobiliare, Mălăiescu, apoi preotului din comună. Casa este impozantă prin elevație, parterul fiind din piatră legată cu liant de pământ galben amestecat cu nisip și var, grosimea fiind de aproape 40 cm. Impresionează ferestrele de mici dimensiuni pe exterior și evazate în interior, fiind folosite ca apărare, pe când incursiunile de jaf otomane din sudul Dunării erau dese în nordul Olteniei”, a explicat managerul Muzeului ASTRA.

La primul nivel al casei sunt amenajate două încăperi, o bucătărie și o cameră, ambele fiind mobilate și decorate cu mobilier și obiecte din zona Vlădești, localitate cunoscută și în prezent pentru olărit și vastele livezi cu pomi fructiferi.

Gospodăria a fost refăcută în 1926 și strămutată în Muzeul ASTRA în 2006. Doi ani mai târziu, a fost reconstruită complet și are forma exactă a celei de pe bancnota de 10 lei. „Acest fapt a fost confirmat de foștii proprietari, dar și de personalitățile care au decis prezența ei pe bancnotă”, subliniază Ciprian Ștefan, arătând în același timp că, în ultimii ani, casa din Vlădești a avut zeci de mii de vizitatori, printre ei numărându-se miniștri, directori de bănci și chiar un fost președinte al FC Barcelona, potrivit unui material de promovare lansat de Consiliul Județean Sibiu.

Bancnota de 10 lei a fost emisă de Banca Națională a României în anul 2005, pe ea fiind incluse tabloul „Rodica” al maestrului Nicolae Grigorescu, lucrare aflată în proprietatea băncii și expusă în Sala de Consiliu a acesteia, imaginea marelui pictor român, cât și desenul casei din Vlădești, realizat de graficianul Nicolae Săftoiu.

Răspunde