Asociația HID sărbătorește 18 ani de la activitate în Sibiu cu un spectacol de zile mari

Asociația HID sărbătorește 18 ani de la activitate în Sibiu cu un spectacol de zile mari

Sibienii sunt invitați la Sala Oglinzilor, în această seară, de la ora 19:00, la spectacolul „Improvizații”, susținut de formația Borbély – Batyu – Lőrinszky.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Trio-ul Borbély – Batyu – Lőrinszky (Borbély Mihály – saxofon, instrumente muziclel de suflat, Farkas Zoltán „Batyu” – gordun, tobă, dans, Lőrinszky Attila – contrabas) și Tóth Ildikó „Fecske” – dans vă vor introduce în atmosfera tradițiilor muzicale din Ghimeș.

Farkas Zoltán „Batyu” este o figură aparte a vieții muzicale din Ungaria. Fiind unul dintre cei mai cunoscuți pionieri ai mișcării de păstrare și promovare a muzicii și dansului tradițional, cunoscută sub denumirea de „táncház” (casa dansului), abordează formele de mișcare ale tradiției populare dintr-o perspectivă sintetică și le prelucrează bazându-se pe cunoașterea aprofundată a folclorului, creând parcursuri crossover cu inspirație folclorică asemenea prelucrărilor de muzică populară. Materialul concertelor sale, aflate la granița dintre muzică și dans, le prezintă de obicei în două formații diferite de duo. Într-unul din proiecte îl are ca partener pe Borbély Mihály, maestrul instrumentelor de suflat în domeniul etno-jazz-ului maghiar, iar în celălalt proiect colaborează cu Lőrinszky Attila, un contrabasist cu un spirit de experimentare și instrumentar muzical vast. Cei trei artiști au urcat pe scenă împreună pentru prima dată la Casa Muzicii Maghiare (Magyar Zene Háza) din Budapesta pentru a destrăma textura materialului dansant și muzical tradițional și a țese din firele deșirate un material nou, întins între mișcare și melodie.

Cu prilejul turneului din luna martie, artiștii susțin spectacole la Institutele Culturale Maghiare Liszt din Sofia și București, precum și la Sibiu. Spectacolul din Sibiu este oferit publicului larg de Asociația HID – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu cu ocazia împlinirii a 18 ani de la înființare și sărbătorirea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni (15 martie).

Răspunde