Soluții pentru patrimoniu

Soluții pentru patrimoniu

Institutul Național al Patrimoniului promovează din inima țării un program care își propune să împace protecția patrimoniului cu nevoile de dezvoltare actuale. Inițiativa vine în completarea proiectului de la Casa Artelor din Sibiu, unde Muzeul ASTRA certifică meșterii tradiționali și asigură un viitor meșteșugurilor de altădată.

În ultimele două zile, la Sibiu și Sibiel s-au desfășurat discuții între autorități centrale și locale, proprietari de imobile de patrimoniu, investitori, specialiști în patrimoniu, cu scopul de a armoniza legislația din domeniu, au anunțat astăzi, într-o conferință de presă, Oana Zaharia, manager interimar al Institutului Național al Patrimoniului, și Ciprian Anghel Ștefan, managerul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu.

„Programul l-am demarat pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, tot în prezența lui Ciprian, și se dorește a fi o platformă de comunicare între toate sectoarele care se intersectează cu patrimoniul: educație, turism, HoReCa, tot felul de dezvoltări de afaceri în zone de patrimoniu. Ceea ce face ASTRA este extrem de binevenit și trebuie extrapolat la nivel național și va umple un vid de specialiști pe partea de execuție în lucrările pe patrimoniu. Noi dăm toată susținerea, trebuie să ajungă la nivel de act normativ pentru a fi obligatorie cooptarea acestor experți în lucrările pe patrimoniu. Programul RO HAEREDITAS vrea să fie această masă rotundă, unde să aducem la un dialog relaxat, ceea ce a și fost ieri, în care fiecare să-și spună problemele și noi, ca instituție centrală, să vedem prin ochii fiecăruia ce probleme se identifică la nivel de legislație, abordare, interpretare, punere în valoare a patrimoniului. Ieri a fost prima ediție a programului, a fost un succes, o discuție în care fiecare a început să expună cu ceea ce se confruntă în derularea activității, astfel încât să protejăm patrimoniul, dar nici să nu blocăm sectorul economic. Am rămas cu niște chestiuni foarte interesante. Ne dorim ca toate aceste întâlniri să se transpună, în anul viitor, în reglementări care să schimbe ceea ce la momentul de față nu funcționează. Interesul este pentru conservarea patrimoniului, pentru punerea lui în valoare, dar ne dorim să se întâmple asta astfel încât și agentul economic și autoritatea publică locală și comunitățile să fie într-o cheie pozitivă, să fie de acord, să trăiască sentimentul de apartenență pe care poate unii dintre noi nu-l mai avem atât de puternic, fiindcă nu ne cunoaștem trecutul”, a precizat Oana Zaharia.

„Acest centru de certificare de competențe este vital pentru România. El nu trebuie să fie doar la Sibiu, trebuie exportat în alte regiuni. Noi nu avem resursele necesare ca să certificăm meșteri din toată România. Demersul nostru este susținut de Ministerul Culturii, doamna ministru își dorește să schimbe lucrurile în zona de patrimoniu. Trebuie să oferim soluții, degeaba oferim doar legi, regulamente și amenzi. Trebuie să fim mai prezenți în viața comunităților”, a subliniat Ciprian Ștefan, care este și consilier onorific al ministrului Culturii, Raluca Turcan.

One thought on “Soluții pentru patrimoniu

  1. Este o veste minunata pentru pasionatii de cultura si istorie sa aflam ca Institutul National al Patrimoniului demareaza un program ce isi propune sa impace protectia si promovarea patrimoniului cu dezvoltarea economica. Este o initiativa necesara si binevenita, mai ales in contextul in care in ultima perioada am asistat la tot mai multe conflicte intre proprietarii de imobile de patrimoniu si investitori, care adesea ignora importanta protejarii acestora. Felicitam si felicitam Muzeul ASTRA pentru proiectul sau de certificare a mesterilor traditionali si asiguram ca un astfel de program trebuie extins in toata tara. Este o responsabilitatea noastra sa ne cunoastem trecutul si sa-l protejam pentru viitoarele generatii, iar acest program aduce in prim-plan aceasta idee. Speram ca discutiile de la Sibiu sa duca la schimbari concrete in legislatia din domeniu si la o mai buna colaborare intre autoritati si mediul privat pentru a pune in valoare patrimoniul tarii noastre. Aceste intalniri trebuie transpuse in actiuni concrete, pentru ca trecutul sa fie protejat, dar si pentru ca economia locala sa fie incurajata. Felicitari pentru acest demers si speram sa vedem rezultatele in curand!

Răspunde