Muzeul Brukenthal expune o Biblie veche de aproape 550 de ani

Muzeul Brukenthal expune o Biblie veche de aproape 550 de ani

O Biblie tipărită în anul 1478, care i-a aparținut baronului Samuel von Brukenthal, este expusă începând de astăzi la Muzeul Naţional Brukenthal, în cadrul unei expoziții care promovează cele mai valoroase cărți din biblioteca fostului guvernator al Transilvaniei.

Demersul expozițional dedicat incunabulelor Brukenthal vine în contextul în care, pe 25 februarie, se vor împlini 207 ani de la deschiderea pentru public a Muzeului Brukenthal.

Biblia tipărită de Anton Koberger la Nürnberg, în noiembrie 1478, poate fi admirată în Palatul Brukenthal din Piaţa Mare până pe 7 martie.

„În colecţia Bibliotecii Brukenthal din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal există 422 de incunabule. După ultimele date, în România există un număr de 1348 de titluri de incunabule, colecţia Muzeului Naţional Brukenthal reprezentând mai bine de 30% din cele existente în ţara noastră. Incunabulul se numeşte un exemplar de carte tipărită în primii ani ai introducerii tiparului, mai precis înainte de 31 decembrie 1500. Prin extensie, termenul este folosit pentru a desemna un exemplar care face parte dintre cele mai vechi tipărituri. Primul incunabul cunoscut este Biblia de 42 de rânduri tipărită în jurul anului 1455 de Gutenberg, fiind considerată prima tipăritură cu litere mobile din Europa.

Anton Koberger (c. 1440/45 – 3 octombrie 1513) a fost un aurar, tipograf şi publicist german din Nürnberg, unul dintre cei mai importanţi din istorie. Biblioteca Brukenthal deţine în colecţii mai multe incunabule apărute la Nürnberg în perioada de activitate a lui Anton Koberger, printre care şi această Biblie în limba latină tipărită de Koberger în noiembrie 1478. Ediţia este înfrumuseţată cu peste 1.500 de iniţiale ornate şi letrine, dintre care cea mai spectaculoasă, sub forma literei E, se găseşte chiar la început, în epistola dedicatorie. Această Biblie este deosebită nu doar prin vechimea şi frumuseţea ei, ci şi prin faptul că este singura Biblie incunabul din Biblioteca Brukenthal care i-a aparţinut chiar lui Samuel von Brukenthal. Ea a ajuns în biblioteca baronului cel mai probabil între 1784 şi începutul anilor 1790, de la mănăstirea Louka din Znojmo (Moravia, Republica Cehă), ca urmare a desfiinţării acesteia”, au explicat Alexandru Munteanu, Alexandru Constantin Chituţă, responsabilii expoziției.

Răspunde