Mărțișoarele care (te) fac bine

Mărțișoarele care (te) fac bine

Atelierul de Creaţie al Crucii Roşii Sibiu funcţionează deja de la începutul lunii februarie şi mâinile dibace ale angajaţiilor şi voluntarilor au fabricat până acum peste 4.000 de mărţişoare. Sibienii care cumpără aceste mărțișoare susțin, astfel, eforturile celor de la Crucea Roșie.

„Confecţionarea mărţişoarelor este o veche tradiţie la Crucea Roşie Sibiu, a început acum mai bine de 11 ani, cu câteva modele timide, realizate din fimo, apoi pictate pe lemn şi pe lut. An de anm creatorii mărţişoarelor, Rodica Vâcă şi Olga Covali, vin cu modele inedite. De doi ani, de când Ecaterina Grăjdan e cu noi, s-au diversificat şi mai mult aceste modele, pentru că şi ea este o artistă şi completează foarte frumos echipa de artişti de la sediul nostru. Fetele pregătesc la inceput de fiecare an câteva modele şi apoi împreună decidem care rămân pentru a fi puse la vânzare. Anul acesta, avem mărţişoare pictate manual pe lut, pe lemn, pe sticlă, croşetate din aţă şi cu modele dintre cele mai variate: motive florale, motive muzicale, biciclete, animale haioase, motive marine cu bărci, cascade, apusuri… După o pandemie şi criza umanitară din Ucraina, parcă e bucuria aceea de a ne simti liberi în creaţie, veseli şi plini de culoare. În urmă cu doi ani, când a izbucnit conflictul din Ucraina, cele mai vândute mărţişoare erau cele cu mesajul «PACE». Sperăm ca primăvara aceasta să fie una liniştită şi să ne bucurăm de tot ce ne înconjoară”, spune Raluca Morar, directoarea filialei sibiene de Cruce Roşie.

Cei care doresc să achiziţioneze mărţişoare confecţionate la Crucea Roşie Sibiu o pot face începând de luni, 26 februarie, până pe data de 1 martie, de pe pietonala Nicolae Bălcescu.

Șezătoare pentru mărțișoare

După ce fiecare mărţişor în parte este pictat manual de tanti Rodi, Olga și Kati, voluntarii fac munca grea şi migăloasă: asamblarea mărţişoarelor, prinderea lor pe carton, ataşarea etichetei cu „Atelierul de Creaţie al Crucii Roşii Sibiu” şi confecţionare plicurilor. Întâlnirile amintesc de şezătoarea de odinioară.

Zilele de marţi, când voluntarii seniori se întâlnesc la sediul Crucii Roşii Sibiu, au fost dedicate în ultimele săptămâni tot acestui demers, de confeţionare a mărţişoarelor, sub bagheta magică a doamnei Rodica Vâcă. Spaţiul devine neîncăpător, pentru că toţi voluntarii seniori vor să participe la această activitate.

„Pentru că, de la an la an, avem tot mai multe comenzi, iar fondurile obţinute ajută la susţinerea activităţii noastre umanitare, aducem mărţişoarele noastre şi în munca cu beneficiarii: anul acesta am vizitat Centrul Multifunţional de Servicii Sociale de pe strada Oţelarilor şi Şura Culturală din Guşteriţa, unde voluntarii noştri au confecţionat mărţişoare alături de cei mici. Astfel, peste 45 de copilaşi au plecat acasă cu mărţişoare confecţionate alături de voluntarii noştri”, explică Raluca Morar.

Anul acesta, și elevii de la Şcoala Anima au confecționat câteva sute de mărţişoare, iar după ce acestea vor fi vândute, Crucea Roșie va pregăti daruri pentru copiii de la Şura Culturală din Guşteriţa, care urmează programul de afterschool coordonat de preotul Alexandru Ioniţă.

Răspunde