Un costum popular de fecior din Săsăuș, „grijit” în colecția Muzeului ASTRA, stă mărturie că frumusețea nu este doar apanajul sexului frumos.
Cine ar mai ști astăzi despre Gheorghe Frățilă, ce era mândru june în Săsăuș acum un veac, dacă nu i-ar fi rămas numele brodat spre veșnicie? Data viitoare când vizitați mica Românie din Dumbrava Sibiului, merită să zăboviți câteva minute pentru a afla povestea acestor veșminte.
„Vă prezentăm niște straie de fecior de pe Valea Hârtibaciului, obiecte din patrimoniul Muzeului ASTRA. Ele sunt din niște timpuri când oamenii încercau să fie mai buni, deși mai mereu ‘aveau câte o treabă’… Datat la sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea, costumul de fecior specific Văii Hârtibaciului este compus din: cămașă, cioareci, curea cu ținte, chimir, șorț, pieptar înfundat. Cămaşa, una cusută în anul 1870, este reprezentativă pentru portul vechi de pe Valea Hârtibaciului, fiind croită dintr-o singură foaie de pânză pentru corp și doi lați de pânză pentru mâneci, și plisată la poale. Costumul feciorului este completat de un șorț cusut cu numele lui, Ghiorghe Frățâlă, și datat 1932. Peste brâu se purta o curea lungă și îngustă din piele de toval, bătută cu trei şiruri de ţinte, apanajul feciorilor hârtibăceni”, explică specialiștii Muzeului ASTRA.