Clătite cu dulceață de smochine

Clătite cu dulceață de smochine

Chef Bogdan Corduneanu povestește ca nimeni altul despre bunătățurile tradiționale din vestul țării, cu priceperea profesionistului, dar și harul adevăratului gurmand, în graiul bănățean inconfundabil. Pentru cititorii noștri, maestrul bucătar împărtășește astăzi rețeta unui desert cu specific local.

„Vizita ‘la sat’ – așa i se spune zonei rurale în Banat – mi-a îmbogățit caietul de rețete cu încă o comoară.

Am ajuns în sătucul prăfuit de pe clisura Dunării, în fața unei case, unde ne aștepta bunica unui amic cu care călătoream. O femeie cu chipul blând de bunică, încinsă de mijloc cu o catrânță albă cum e lapcele. De cum am coborât din mașină am observat un pom cu niște fructe vineții în formă de pară. Am întrebat ce sunt. Răspunsul m-a uimit: smochine! Smochine în Banat? Am cercetat și, într-adevăr, smochinul se crește în Banat de peste 300 de ani. Bătrâna cu chipul blând a venit râzând la mine cu un borcănel în mână. Culoarea foarte intensă și lucioasă, iar gustul… mmmmmm… parfumat, dulce-acrișor, aromat. Așadar, dragă buni, vreau rețeta!

Iat-o aici: 500 g smochine, 300 g zahăr, 100 ml apă. Se spală bine smochinele, fără a lăsa codițele. Spălăm bine și o lămâie. Într-o arbeică (cratiță) amestecăm țucărul (zahărul) și apa la foc mic. Când zahărul s-a topit, adăugăm fructele, amestecăm ușor și nu uităm să luăm spuma formată deasupra. Adăugăm și lămâia rasă, dar și zeama, pentru a nu pierde culoarea spectaculoasă. Lăsăm la foc mic aproximativ 30 de minute. O putem servi cu crofne (gogoși) sau cu scoverzi (clătite).

Pentru clătite, avem nevoie de următoarele ingrediente: 500 g făină, 800 ml lapte, 4 ouă, 125 ml ulei, 10 g zahăr. Mod de preparare: într-un lăvor (lighenuș, vas) se pun ouăle, zahărul și le amestecăm pe toate cu o lingură de lemn sau un tel. Apoi turnăm făina și laptele. Se amestecă până nu mai sunt cocoloașe. Aluatul obținut trebuie lăsat la odihnit 10 minute la rece. Încingem o ciganie (tigaie) unsă, apoi cu un cioc (polonic) turnăm aluatul uniform în tigaie. Clătitele se fac și pe o parte și pe alta câteva secunde. Putem să ne bucurăm de aceste delicii cu gem, dulceață de smochine, pecmez (gem) de fructe sau strușie (dulceață) de măceșe”, spune Bogdan Corduneanu.

Răspunde