Peste 100 de ani are unul dintre cele mai interesante costume populare aflate în colecția Muzeului ASTRA, iar croiala sa vorbește despre un moment important în evoluția portului tradițional din Mărginimea Sibiului. Un element care atrage atenția imediat este „brâul turcesc”, preluat din zona Dobrogei unde oierii din Poiana mergeau în transhumanță.
Pieptarul ornamentat bogat rămâne brodat cu numele femeii care odinioară l-a purtat cu mândrie: Paraschiva.
„Iată un costum de nevastă din Poiana Sibiului, o așezare pitorească din Mărginimea Sibiului! Costumul este datat undeva pe la sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea. Costumul de nevastă specific Mărginimii Sibiului este compus din: ie, poale, șurț, cătrință, ‘brâu turcesc’, pieptar spintecat, traistă sau ‘săcăteu’. Ia bătrânească, cu ‘umeraș, șire și râu cu mreje’ pe mânecă, este confecționată din pânză de jolj tăiată în cinci foi. Piesa surprinde evoluția cămășilor femeiești prin transformarea ‘pumnașului’ de la mânecă în volan și separarea poalelor de corpul propriu-zis al iei. Peste poalele albe, cu pliurilor foarte bogate, se pune șurțul și cătrința bătrânească din lână. În talie se încinge ‘brâul turcesc’, ales în dungi. ‘Brâul turcesc’ a fost adus în zonă de ciobanii transhumanți din părțile dobrogene”, explică reprezentanții Muzeului ASTRA.
Întreaga Românie iubește straiele populare din Mărginimea Sibiului. Sobre și elegante, ele au devenit o emblemă națională datorită eforturilor Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA), dar și la îndemnurile reginei Maria, despre care unii istorici spun că a început să promoveze costumul de Săliște după o vizită în capitala spirituală a Mărginimii. Trebuie spus că, până pe la 1900, costumul național din zona Sibiului era multicolor și înflorat. Însă intelectualii astriști care luptau pentru emanciparea românilor prin cultură și-au dorit să diferențieze cât mai mult portul tradițional românesc de cele ale ungurilor și sașilor, așa că au încurajat răspândirea celui de Săliște, țesut doar în alb și negru.