Artă veche în casă nouă Proiectul de restaurare a Casei Artelor va pune în valoare o clădire simbolică a Sibiului

Artă veche în casă nouă

Din 7 mai, meşteşugurile se întorc acasă. În Casa Artelor!

Conducerea Muzeului ASTRA a organizatun tur de presă pentru prezentarea progresului proiectului „Casa Artelor – Centrul de Activități și Resurse Regionale”.

„Vom inaugura Casa Artelor în 7 mai, iar în 25 aprilie vom avea lansarea expoziției. Suntem foarte avansați, urmează să fie montat mobilierul, expoziția urmează să fie finalizată și montată toată aparatura necesară”, a anunțat managerul Ciprian Ștefan.

Potrivit acestuia, parterul clădirii va fi zona de primire și aici vor fi organizate ateliere de lucru. „Vrem să lucrăm inclusiv cu componenta de industrii cultural-creative. Nu ne oprim doar la componenta tradițională. Tradiționalul a evoluat, nu avem date certe istorice despre cât este autentic într-o anumită perioadă istorică, motiv pentru care trebuie să fim în trend cu ceea ce este pe piață. Dar, atenție, nu vom neglija ceea ce înseamnă valori identitare, care ne definesc ca nație. Indiferent dacă suntem români, sași, unguri, romi sau oricare etnie care locuiește pe teritoriul României”, a subliniat Ciprian Ștefan.

La etajul I al clădirii, într-o sală multifuncțională, se vor desfășura activitățile de instruire și certificare de competențe. „A trebuit să găsim și acele cursuri pentru partea de formare care să fie pliate pe nevoile pieței în momentul de față. Toată lumea se întreabă ce face meșterul cu acea certificare, dar este și o întrebare pe care și noi ne-am adresat-o când am construit acest proiect. Iar răspunsul este că noi trebuie să fim un suport pentru autoritățile locale, județene și centrale, ca în caietele de sarcini pentru proiectele mari să fie introdusă această resursă umană încă existentă în România. Cred că, în prezent, România stă cel mai bine la nivel european privind această resursă umană: meșteri din mediul rural, deținători de cunoștințe, care oricând pot să-i învețe pe cei tineri să ducă un meșteșug mai departe. Un meșter nu poate oferi din cunoștințele lui dacă nu-l plasezi pe piață, dacă nu-i demonstrezi că poate să supraviețuiască sau să trăiască bine în urma meșteșugului respectiv. Vă dați seama la ce muncă ne-am înhămat noi, reprezentanții Muzeului ASTRA, atunci când pentru o singură persoană trebuie să faci ditamai dosarul! Sperăm ca aceste certificări, la un moment dat, să fie aprobate și la nivel european. Împreună cu colegii de la Institutul Național al Patrimoniului și Ministerul Culturii, sperăm să putem modifica devizele estimative pentru lucrările de restaurare, de construcție în așa fel încât la componenta de manoperă pentru munca pe care o face un meșter din mediul rural să fie o remunerație mai bună”, a mai explicat managerul Muzeului ASTRA.

Expoziția de la ultimul nivel, amenajată într-un concept inedit, va cuprinde aproximativ 200 de exponate, iar alte câteva mii vor putea fi cunoscute în format virtual, prin intermediul tehnologiei, a arătat Mirela Iancu, director general adjunct.

Răspunde