Răcituri și alte delicatese de iarnă la Muzeul ASTRA

Răcituri și alte delicatese de iarnă la Muzeul ASTRA

Piftie în farfurie, răci în blid, răci în tăner, popricaș de rugă și zamă cu moare de varză se vor găti și gusta la Târgul de țară în acest sfârșit de săptămână.

Din 11 până în 14 ianuarie, între orele 11.00 și 16.00, vizitatorii Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului vor avea parte nu doar de peisaje minunate de iarnă, ci și de gusturi tradiționale.

Muzeografii vor găti și vor interacționa cu vizitatorii, vorbind despre instrumentarul arhaic din bucătăria țărănească.

“Răciturile erau și sunt nelipsite de pe masa gospodarilor, fiind apreciate mai ales pentru valorile nutritive ca remediu în fața gerurilor de altădată. La Muzeul ASTRA, veți avea ocazia să trăiți experiența gătirii de răcituri, după tipare clare și respectare cu sfințenie a cantităților și ingredientelor, dar și exemplul clar de utilizare a tuturor resurselor, după cum nu se arunca nimic în gospodăria țăranului din România. Piftie în farfurie, răci în blid, răci în tăner, popricaș de rugă și zama cu moare de varză sunt câteva rețete întâlnite, în această perioadă a anului, din Banatul de munte până pe Valea Târnavelor. Rețetele sunt culese în cercetările de teren ale specialiștilor din Muzeul ASTRA, altele experiențe personale și vor fi prezentate publicului în acest început de ianuarie și de 2024! Vom vorbi și despre instrumentarul din lemn, esențele lemnoase care erau folosite de meșteri, ca nu cumva să amărască mâncarea sau să-i modifice gustul. De ce în această perioadă a anului se tăia lemnul de diferite esențe și cum erau prelucrate lingurițele din lemn, străchini din lemn și restul instrumentarului? Vom afla împreună! La Muzeul ASTRA se gustă tradiția curată! Cultura se trăiește!”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, manager Muzeul ASTRA.

În primele două zile, joi și vineri, se vor desfășura ateliere gastronomice prin care se vor ilustra toate etapele de pregătire a ingredientelor necesare preparării piftiilor: picioare de porc, urechi, ciolan, oase cu carne afumate. Iar după ce piftiile vor fi lăsate să se odihnească și să se închege peste noapte, vor fi servite sâmbătă și duminică, alături de alte preparate cu poveste ale bucătăriei tradiționale românești. Sâmbătă se va găti popricaș de rugă ca în Banatul de munte, un preparat ce valorifică tot ceea ce nu constituie fruntea cărnii la vacă, porc sau pasăre. Al doilea preparat cald în ziua de sâmbătă va fi ciorba cu carne de porc acrită cu moare de varză. Duminică, pe lângă preparatul rece – piftiile -, se va mai servi și o ciorbă acră cu afumătură de porc și hrean.

“Pentru că dorim să vă prezentăm modalitatea de confecționare a instrumentarului folosit în cuhnia tradițională, doi meșteri rudari vor fi alături de noi de vineri până duminică, pentru a lucra lemnul de esență moale, transformându-l în obiecte folositoare încă în bucătărie. Alături de instrumentarul care va fi proaspăt confecționat, o expoziție va arăta recipiente și modalități de a conserva hrana în perioada rece”, au mai anunțat reprezentanții muzeului.

Răspunde