Proiect de cercetare condus de un profesor de la Stanford la Universitatea din Sibiu

Proiect de cercetare condus de un profesor de la Stanford la Universitatea din Sibiu

Franco Moretti, profesor emerit al Universităţii Stanford din SUA, va începe colaborarea cu ULBS, într-un proiect de cercetare în domeniul studiilor literare care a primit o finanţare de 1,2 milioane de euro din PNRR.

Franco Moretti este considerat drept cea mai importantă personalitate a studiilor literare internaţionale din acest început de secol. De numele său este legată înfiinţarea celebrului Stanford Literary Lab, care a provocat o adevărată revoluţie în ştiinţele umaniste. Moretti a aplicat instrumentele specifice mediului digital la studiul literaturii, inventând astfel un nou domeniu, digital humanities, care se distinge prin faptul că oferă o abordare bazată mai mult pe date obiective decât pe intuiţie şi subiectivitate.

„Este cel mai frumos cadou”

Profesorul american va colabora în următorii doi ani şi jumătate cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în calitate de director al proiectului METRA (Measuring Tragedy Geographical Diffusion, Comparative Morphology, and Computational Analysis of European Tragic Form).

„Vom lua ca punct de plecare difuziunea tragediei în Europa de Est, pentru a reinterpreta morfologia şi istoria tragediei, în ansamblu. Şansa de a lucra cu o echipă tânără de cercetători este cel mai frumos cadou pe care mi-l puteam dori”, a spus Moretti, care va coordona o echipă de peste 20 de cercetători din România, Polonia şi Norvegia.

Pentru început, Franco Moretti va susţine două conferinţe în Aula „Avram Iancu” a Facultăţii de Litere şi Arte, în zilele de joi, 25 ianuarie, de la ora 17:00 („Tragic Form and Civil War”) şi vineri, 26 ianuarie, de la ora 10:00 („Network Semantics”).

Andrei Terian, prorector ULBS: „Franco Moretti mi se pare, negreșit, cel mai important nume care s-a impus în studiile literare în decursul ultimelor trei decenii. Altfel spus, el este deja (și, desigur, deocamdată) cel mai important critic literar al mileniului trei.”

În cele două runde ale celei mai ambiţioase competiţii organizate până acum în sistemul românesc de cercetare, ULBS a câştigat şase proiecte, cu un buget total de 7,8 milioane euro. METRA este unul dintre cele patru proiecte de filologie finanţate prin competiţia acoperită din fonduri PNRR şi dedicată atragerii cercetătorilor de top din străinătate în universităţile româneşti. Toate cele patru proiecte au fost câştigate de Universitatea „Lucian Blaga”, prin Departamentul de Studii Romanice al Facultăţii de Litere şi Arte.

Profesorul Andrei Terian, prorector Cercetare, Inovare şi Internaţionalizare din ULBS, a văzut în acest proiect ocazia de duce la un nivel superior eforturile de internaţionalizare a literaturii române şi a studiilor literare româneşti făcute la Sibiu: „Ceea ce se întâmplă acum cu filologia şi mai ales cu studiile literare româneşti din ULBS poate părea neverosimil sau spectaculos, dar e în realitate rezultatul firesc al unui proces pe care l-am început acum un deceniu, alături de Dragoş Varga şi de Radu Vancu. Pe drum ni s-au adăugat şi cercetători din generaţiile mai tinere – mai întâi Ştefan Baghiu, Vlad Pojoga şi Ovio Olaru, apoi Snejana Ung şi Maria Chiorean. Astfel am reuşit să construim la Sibiu unul dintre cele mai bune nuclee de cercetare a literaturii din Europa, transformând în realitate viziunea managerială de a aduce aproape de ULBS tineri cercetători şi de a aspira alături de ei la excelenţă”.

În pas cu noile tendințe

Facultatea de Litere şi Arte din cadrul ULBS a iniţiat în acest an predarea unui curs hibrid de limbă şi literatură, intitulat Limba română: instrumente şi medii digitale şi inclus în programul de master Limba şi literatura română în epoca globalizării.

ULBS s-a aliniat astfel celor mai noi tendinţe din domeniul filologiei internaţionale. Cursuri similare de digital humanities se mai predau în Alianţa FORTHEM, din care ULBS face parte, la Universitatea „Johannes Gutenberg” din Mainz (Germania), la Universitatea din Palermo (Italia) şi la Universitatea din Opole (Polonia).

Răspunde