Primarii sibieni strâng rândurile

Primarii sibieni strâng rândurile

Asociația Comunelor din România (ACoR) filiala județeană Sibiu s-a reunit, ieri, la Hotel Continental Forum la Adunarea Generală, Adunarea Reprezentanților și la un workshop realizat în cadrul proiectului Energeia.

Lucrările Adunării Generale au fost deschise de președintele filialei, Valentin Ivan, primarul comunei Sadu. Reprezentanții primăriilor au dezbătut execuția bugetului de venituri și cheltuieli aferente anului 2023, proiectul bugetului pentru 2024 și aprobarea cuantumului contribuțiilor pentru exercitarea activităților de cooperare din cadrul filialei pentru anul 2024.

În cadrul Adunării Reprezentanților care au calitatea de parte semnatară a acordului de cooperare privind activitatea de audit public intern a filialei, a fost supus aprobării raportul privind auditul intern aferent anului 2023, precum și planul anual al misiunilor de audit aferent anului curent.

La final, cei prezenți la întâlnire au adus în discuție subiecte de actualitate pentru administrația publică locală, cum ar fi: solicitările angajaților din administrația publică privind respectarea Legii salarizării și adoptarea noii legi a salarizării, așa cum e prevăzut în PNRR, reforma sistemului de finanțare a administrației publice locale și respectarea statutului funcționarului public și protestul membrilor sindicatului Federației Columna – SCOR, calendarul și forma de manifestare a salariaților. Din județul Sibiu vor participa la grevă angajații din 21 de comune: Alma, Alțâna, Apoldu de Jos, Arpașu de Jos, Ațel, Biertan, Blăjel, Bruiu, Cârțisoara, Dârlos, Hoghilag, Iacobeni, Loamneș, Merghindeal, Mihăileni, Poplaca, Sadu, Șeica Mică, Slimnic, Șura Mică și Valea Viilor.

„Recomandarea președintelui ACoR Sibiu a fost ca activitatea să fie organizată în așa fel încât să nu fie perturbată relația cu cetățenii și să se poată realiza solicitările urgente. Revendicarea principală nu vizează o creștere a salariilor și eliminarea inechităților și a plafonării bazei da calcul la  nivelul salariului minim pe economie, aferent anului 2021, respectiv 2350+5%. În concluzie, angajații din administrația publică locală nu solicită creșterea salariului, ci respectarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, se arată într-un comunicat.

Ultima parte a întâlnirii a fost dedicată proiectului „Energeia”, în care ACoR Sibiu este partener. Dr. Denisa Șteț, conferențiar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, și dr. Ioan Tăușan, lector la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, au susținut atelierul „Oportunități privind implementarea proiectelor în domeniul eficienței energetice și a surselor regenerabile de energie, în comunitățile locale”.

Răspunde