Creșă și grădiniță în Piața Cluj, cu fonduri europene

Creșă și grădiniță în Piața Cluj, cu fonduri europene

Primăria Sibiu a obținut finanțarea europeană nerambursabilă în valoare de 8,5 milioane de lei pentru construcția unei clădiri noi în care se vor amenaja o creșă cu 30 de locuri și o grădiniță cu 60 de locuri, în Piața Cluj. Valoarea totală estimată a proiectului este de 20,16 milioane de lei, diferența urmând să fie suportată din bugetul local.

“Avem finanțarea asigurată pentru construcția a două creșe pe Calea Poplăcii și respectiv pe str. Viitorului. De asemenea, am depus în cadrul Programului Regiunea Centru un proiect pentru construcția unei creșe și grădinițe pe Calea Șurii Mici. Pe lângă acestea, am fost înștiințați la finalul lui decembrie că am obținut fondurile europene și pentru construcția unei creșe și grădinițe în Piața Cluj, lângă școala nr. 12. Astfel, intrăm în linie dreaptă pentru crearea a 210 locuri noi în creșe și 60 locuri în grădinițe”, a anunțat ieri primarul Astrid Fodor.

Clădirea care urmează să fie construită în Piața Cluj va avea subsol, parter și etaj și o suprafață utilă de peste 1.600 de mp care va fi amenajată după cum urmează:

  • subsolul va fi rezervat bucătăriei, spălătoriei și spațiilor tehnice
  • la parter va funcționa creșa, cu trei săli de grupă, fiecare cu câte un vestiar și un grup sanitar, o zonă multifuncțională cu  oficiu pentru servirea mesei și o zonă filtru, ce va include un spațiu destinat depozitării cărucioarelor, izolatorul cu grup sanitar și cabinetul medical
  • etajul va fi destinat grădiniței, cu trei săli de clasă, grupuri sanitare și vestiare, precum și o zonă multifuncțională cu oficiu pentru servirea mesei
  • în curte se vor amenaja spații verzi, alei și un loc de joacă.

Prin acest proiect se vor amenaja și rețelele de utilități în clădire: apă și canalizare, gaz, instalații sanitare și iluminat cu LED. Încălzirea se va realiza mixt, prin radiatoare, încălzire în pardoseală și ventiloconvectoare de tavan. Răcirea în sezonului cald se va face prin aceste ventiloconvectoare. Apa caldă va fi asigurată cu ajutorul a 10 panouri solare, iar energia electrică va fi asigurată prin panouri fotovoltaice montate pe terasa clădirii. Clădirea va avea un sistem BMS (Building Management System) ce va monitoriza calitatea aerului interior, confortul termic, consumul de energie, apă rece și apă caldă din clădire, în scopul reducerii consumurilor.

După semnarea contractului de finanțare, municipalitatea va contracta execuția lucrărilor.

Răspunde