Copiii au descoperit lumea energiei regenerabile

Copiii au descoperit lumea energiei regenerabile

Peste 300 de elevi din ciclul primar și gimnazial din cadrul Colegiului Național „Samuel von Brukenthal”, Școala Gimnazială nr. 2 Sibiu, Școala Gimnazială „Mihai Viteazu” Șelimbăr și Liceul Tehnologic „Ioan Lupaș” Săliște au participat, în perioada 15-19 ianuarie, la Consiliul Județean Sibiu, la atelierul de informare „Descoperă Lumea Energiei Regenerabile”.

În cadrul acestuia, partenerii proiectului de la  Universitatea „Lucian Blaga” le-au prezentat copiilor informații despre sursele de energie regenerabile și prietenoase cu mediul înconjurător.

„În cadrul proiectului „Energie regenerabilă și eficiență energetică – pentru dezvoltarea durabilă în județul Sibiu” o componentă importantă o reprezintă atelierele de conștientizare pentru cetățeni, care au ca scop informarea locuitorilor din județul Sibiu despre cum pot contribui la reducerea consumului de energie și cum pot folosi resurselor regenerabile. Iar pentru a avea un județ verde este important să implicăm și copiii, pentru că ei reprezintă viitorul comunității noastre. Ne-am bucurat să avem alături la atelierele desfășurate la Consiliul Județean Sibiu copii pentru care noțiunea de „verde” nu le este străină, copii curioși, dornici să se implice în protejarea mediului înconjurător. Mulțumim cadrelor didactice de la școlile participante și domnilor primari, Horațiu Răcuciu și Marius Grecu pentru implicarea în cadrul acestui proiect”, a declarat președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean.

Atelierul a avut și o parte practică în care copiii au răspuns la întrebări sau au desenat cum văd ei o casă a viitorului și cum vor fi folosite în viitor energiile regenerabile.

„Ne-au impresionat răspunsurile lor, foarte exacte, iar unii dintre ei au făcut desene care ar putea fi considerate invenții sau inovații în acest domeniu, dovadă că sunt interesați de acest subiect, iar părinții lor și cadrele didactice i-au informat despre energiile regenerabile, despre importanța lor în viața de zi cu zi. Educând copiii, educăm generația viitoare, pe cei care vor aplica aceste energii în viitor, atunci când se vor dezvolta pe scară largă”, a declarat conf.dr.ing. Claudiu Isarie, de la Facultatea de Inginerie din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

„Am participat la o poveste frumoasă despre energie regenerabilă, ne-am transformat în personajele care ar putea să participe la o Românie mai bună, mai frumoasă și am învățat că trebuie să păstrăm această țară și să transmitem generațiilor viitoare acest lucru, pentru că România de mâine sunt ei” a declarat Nicoleta Cruciat, de la Școala Gimnazială „Mihai Viteazu” Șelimbăr.

Atelierul de informare despre sursele de energie regenerabilă pentru copii face parte  din cadrul proiectului „Energie regenerabilă și eficiență energetică – pentru dezvoltarea durabilă în județul Sibiu” implementat de Consiliul Județean Sibiu în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și University of South-Eastern Norway și este finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismele financiare SEE și Norvegian 2014 – 2021, în cadrul „Programului de Energie din România”, cu o valoare de 188.930 euro.

Obiectivul general al proiectului este acela de a crește cunoștințele privind energia regenerabilă, eficiența energetică prin acțiuni de conștientizare și instruire în rândul cetățenilor județului Sibiu, dar și a autorităților publice și a specialiștilor din companii, prin prezentarea de soluții de eficiență energetică prin surse regenerabile pentru un mediu curat, un mediu climatic stabil și economii de costuri.

Răspunde