Câștigătorul concursului Vendome de la New York, invitat să cânte la Sibiu

Câștigătorul concursului Vendome de la New York, invitat să cânte la Sibiu

Tânărul pianist despre care vorbește toată lumea muzicală în aceste zile, Robert Bily, va veni la Filarmonica de Stat Sibiu ca solist în stagiunea viitoare, la invitația managerului Cristian Lupeș.

„Concursul internațional de pian ‘Alexis Gregory – Vendome Prize’ și-a desemnat câștigătorul sâmbătă, 20 ianuarie. Acesta este Robert Bily care, pe lângă premiul în valoare de 30.000 de dolari și o înregistrare marca BBC, va fi invitat la Filarmonica de Stat Sibiu în stagiunea viitoare. Am avut onoarea să fac parte din juriu alături de pianistul Gordon Back, președintele juriului, Charlotte Lee, fondatoarea casei de impresariat Primo Artists, pianistul Christopher Elton, care a fost timp de 24 de ani decanul catedrei de pian de la Royal Academy of Music din Londra, pianistul Giuseppe Albanese, câștigător al primului Premiu Vendome, și pianistul Matei Varga, directorul artistic al competiției, căruia îi mulțumesc pentru invitație, alături de admirația constantă pe care i-o port”, anunță dirijorul Cristian Lupeș.

Născut în 1997, în Republica Cehă, Robert Bily a început să studieze pianul la vârsta de 6 ani. Între 2007 și 2014, a studiat cu Dirk Fischbeck la Halle. Din 2012 până în 2014, a luat lecții de pian de la Gerald Fauth la Universitatea de Muzică și Teatru „Felix Mendelssohn” din Leipzig, unde și-a continuat apoi formarea ca student la clasa lui Jacques Ammon. În prezent, studiază cu Pavel Gililov la Universitatea Mozarteum Salzburg. A participat la cursuri de măiestrie cu pianiști și profesori renumiți, precum Emanuel Ax, Barry Douglas, Arie Vardi, Daejin Kim, Robert Levin, Michel Béroff, Vincenzo Balzani și Claudio Martinez Mehner. Robert este invitat frecvent să concerteze la festivaluri precum Händel Festspiele, Festivalul de la Salzburg sau Festivalul de la Schleswig-Holstein. A concertat în Germania, Austria, Elveția, Cehia, Slovacia, Luxemburg, Italia, Anglia, Spania, Norvegia și Emiratele Arabe Unite, în Sala „Georg Friedrich Händel” din Halle, Die Glocke din Bremen, Laeiszhalle din Hamburg, Teatro dal Verme din Milano și MusicHall Dubai.

Este laureat cu premiul I la Concursul Internațional de Pian de la Ettlingen, Concursul Internațional de Pian Johann Nepomuk Hummel, Festivalul Internațional de Muzică de la Paris, Concursul Internațional de Pian de la Troisdorf, Concursul Internațional de Pian Anton Rubinstein, Concursul Internațional de Pian Virtuosi din orașul său natal Ústí nad Labem, Concursul de Muzică Rising Star din Berlin și Concursul Internațional Piano Talents din Milano. A obținut premiul al II-lea la Concursul Internațional de Pian Jinji Lake Suzhou și a fost răsplătit cu premiul I și Marele Premiu la Concursul Internațional de Muzică Young Talents & Orchestra din Barlassina și la Concursul Internațional de Muzică Tadini din Lovere. În 2022, a obținut deja două premii I, la Prix du Piano Berna și la Sir Ian Stoutzker Music Prize din Salzburg.

Răspunde